0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Lomvi

Uria aalge

  • Beskrivelse: En typisk sjøfugl som holder til på øyene utenfor Finland. Ligner på alken, men har smalere og spissere nebb. Hodet og ryggen er mørkebrun, underdelen er hvit.
  • Størrelse: Lengde 38-46 cm, vingespenn 61-73 cm, vekt
    945-1 045 g.
  • Reir: I størstedelen av utbredelsesområdet legges eggene på fjellhyller, mens de i Finland legges i grunne groper i fjellgrunnen. De bruker ingen reirmateriale.
  • Hekking: Ett egg legges i mai, ruges av begge foreldrene i 28–49 dager. Fugleungene mates ved reirplassen i 27–30 dager før de forlater reiret og blir uavhengige, selv om de ennå ikke kan fly.
  • Utbredelse: Hekker i kolonier, ofte i store flokker på fjellhyller og øyer langs atlanterhavskysten. I Østersjøen hekker lomvien på steinete holmer. Ble nesten utryddet rundt Østersjøen sent på 1800-tallet, men bestanden tok seg opp etter at hekkeøyene ble beskyttet (f.eks. Karlsö nær Gotland, Sverige, fra 1880). I Finland har den hekket på Aspskär i Pernå siden 1956, og i dag hekker det også et lite antall fugler på Åland og på øyene i Turku kommune. Det antas å være bare 25–35 par i Finland.
  • Trekkforhold: Trekker sørover hovedsakelig i august, og vender tilbake i mai. Overvintrer i sørlige deler av Østersjøen.
  • Føde: Fisk, blant annet sild, ulke, sil og torsk. Kan bære en fisk på langs i nebbet.
  • Rop: Grynting og klynking. Det har bitt sagt at lyden minner om sint bjeffing fra en fjern hundeflokk.

Lomvien er en sjøfugl som kjennes igjen på det lange og spisse nebbet. Artene som ligner mest, er alke og polarlomvi, som sjelden ses i Finland. Den mørke overdelen på lomvien (hode, nakke og rygg) er mørkebrun, og ikke svart som på alken. De har hvite underdeler, og flankene har svake striper. Enkelte individer har en hvit ring rundt øyet og hvit stripe bakover fra øyet. Disse kalles ringvier, og dette gjelder 1% av bestanden i Østersjøen.

Lomvien har en hvit stripe på hver vinge bak flygefjæren. Undervingene har langsgående mørke og lysere striper, samt mørke flekker på armhulefjærene. I vinterdrakt er lomviens kinn og hals hvite, men de beholder en mørk isse og en smal, svart stripe som bøyer seg nedover bak hvert øye. Ungfuglene ser ut som voksne lomvier i vinterdrakt, men har færre striper på flankene og vanligvis en smal, hvit stripe i nakken.

Lomvien har svarte bein med svartbrune svømmeføtter. I hekkesesongen har hannen gulbrune tarser, mens hunnens tarser blir mer gulige. Lomvien har svart nebb og mørkebrune iriser. De sitter vanligvis som alken, med tarsene på bakken.

Lomvien i Østersjøen hører til arten U. a. intermedia, men enkeltindivider av den arktiske arten U. a. aalge. blir av og til observert i finsk Lappland.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page