© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. All rights reserved.

Mandarinand

Aix galericulata

  • Beskrivelse: Andrikene har en svært fargerik og lett gjenkjennelig fjærdrakt. Hunnene ligner på brudeandhunnene, men de er noe blekere med tydeligere markeringer.
  • Størrelse: Lengde 41–49 cm, vingespenn 65–75 cm, vekt
    444–500 g.
  • Reir: I hull i trær.
  • Hekking: 9–12 egg, rugingen tar 28–30 dager. Andungene er flyvedyktige innen 40–45 dager.
  • Utbredelse: Opprinnelig tilhørende i Øst-Asia. Forvillede fugler har holdt til i Storbritannia siden tidlig på 1900-tallet. Kun noen få individer blir observert i Finland årlig.
  • Trekkforhold: Trekkfugl innenfor sitt opprinnelige utbredelsesområde.
  • Føde: Ulike vannplanter og plantedeler fra vannoverflaten eller grunt vann. Beiter også på land, og spiser til og med nøtter og frø.
  • Rop: Relativt stille. Andrikene lager skarpe plystrelyder når de letter, mens hunnene lager en svakere kaklelyd.

Mandarinanda ligner noe på brudeanda, men hunnen kan alltid gjenkjennes ved den bleke nebbrota og de runde flekkene på flankene. De har også mindre hvitt rundt øynene – øyeringene og øyestripene er smalere og har tydeligere kanter.

De voksne hannene er umulig å ta feil av. Det starter en bred hvit stripe ved nebbet deres som blir bredere bak øynene, og som slutter som en del av en fargerik fjærkrage bak halsen. De lange, oransje fjærene på kinnene og halsen ser ut som om de har blitt vannkjemmet. To oransje “seil” stikker opp fra ryggen. Flankene er brunaktige, og de har hvite flekker under stjerten, samt mørkefiolett bryst. De øvre delene er hovedsakelig mørke og skinnende. De har mørke iriser og rødt nebb med blek rot.

Voksne hunner og ungfugler ligner på brudeanda, men de har mindre hvitt rundt øynene, hodet er blekere og den hvite flekken ved roten av nebbet er annerledes formet. De flekkede markeringene på flankene er også tydeligere. Øynene til hunnene er mørkebrune, og nebbet er gulgrønt med blek rot (i motsetning til det mørkere nebbet til brudeandhunnene).

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page