0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, Reima Kekäläinen, M., W. & F. von Wright: Pohjolan linnut värikuvin. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sangsvane

Cygnus cygnus

  • Beskrivelse: En stor, hvit vannfugl. Unge fugler har blekgrå fjærdrakt.
  • Størrelse: Lengde 140–160 cm, vingespenn 220–240 cm, vekt 6,5–11,5 kg.
  • Reir: Store reir bygget på tørre strender eller på grunt vann, laget av siv, andre vannplanter og mose.
  • Hekking: 4–6 egg legges i mai–juni og ruges i ca. 40 dager av hunnene. Sangsvanene kan fly innen 75–100 dager (i motsetning til knoppsvanene). Hekkende par bygger reiret sitt et stykke fra andre svaner, vanligvis ved vann, og de holder svaner og andre vannfugler unna territoriet sitt, noen ganger på en svært aggressiv måte.
  • Utbredelse: På 1950-tallet var sangsvanen nesten utdødd i Finland. I dag hekker den nesten over hele landet, takket være freding og naturvernkampanjer (inspirert av forfatteren Yrjö Kokko). Nåværende bestand ca. 10000 par.
  • Trekkforhold: Noen fugler overvintrer i Finland der det er åpent vann. Antall overvintrende sangsvaner avhenger i stor grad av hvor hard vinteren er. I oktober–november trekker sangsvanen til Sør-Sverige, de danske stredene eller kysten av Nordsjøen, og den vender tilbake i mars–april.
  • Føde: Vannplanter som tjønnaks, søtgras og elvesnelle. I dag finner sangsvanen også føde på markene.
  • Rop: Høy trompetlignende kallerop.

Sangsvanen er en stor, hvit vannfugl. Den gule flekken på nebbet er kileformet og når neseborene. Dette er med på å skille den fra den noe mindre dvergsvanen. Stjerten er kort og rund, i motsetning til den kileformede stjerten til knoppsvanen. Unge fugler har en brungrå fjærdrakt, som de gradvis mister den første sommeren etter at de er født, slik at de utvikler en hvit fjærdrakt. Nebbet til ungfuglene mangler den gule fargen (flekkene på nebbet er bleke og rosaaktige). Sangsvanens vingeslag kan knapt høres (i motsetning til knoppsvanens).

Sangsvanen er Finlands nasjonalfugl.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page