Juvenile Juvenile

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki. All rights reserved.

Steppehauk

Circus macrourus

  • Beskrivelse: En hauk med svært lange og smale vinger, og et lett, hoppende flymønster, nesten som en terne.
  • Størrelse: Lengde 40–50 cm, vingespenn 97–118 cm, vekt 315–445 g. Hunnen er størst.
  • Reir: Laget av strå og gress mellom busker på bakken eller i høyt gress.
  • Hekking: 3–6 egg ruges av hunnen i 29–30 dager. Ungene er flyvedyktige innen 35–45 dager.
  • Utbredelse: Hekker på store gressletter eller i kratt i Sørøst-Europa, og sporadisk i Finland. Ellers er den en sjelden gjest, selv om det har vært flere observasjoner de siste årene.
  • Trekkforhold: Overvintrer i Afrika og Midtøsten. Fugler i trekk observert i Finland april–mai og august–september.
  • Føde: Pattedyr og fugler.
  • Rop: Minner om ropene til enghauken.

Steppehauken har svært lange og smale vinger og stjert. Den femte håndsvingfjæren er kort. Det er en tynn og hengslete fugl. Den flyr på en lett og terneaktig måte, men ikke så lett som enghauken. Voksne hanner har en lignende farge som myrhaukhannen, bortsett fra at de svarte markeringene nær vingespissene er smalere og kileformet (bare svart på håndsvingfjær 2–6), og at de har mindre skinnende overvinger. Hannen har en jevnt blek buk.

Voksne steppehaukhunner minner også om myrhauker eller enghauker. De skilles best fra myrhaukhunner ved den generelle formen, og fra enghaukhunner ved de nesten helt mørkebrune hånddekkfjærene og ved tettere mørke striper over undervingene. De lysere fargene under markeringene på vingedekkfjærene blir også gradvis mørkere innover mot kroppen.

Unge steppehauker er mørkere enn voksne hunner, og underdelen er rødbrun, nesten uten markeringer (jf. brun og stripete hos unge myrhauker). De skilles best fra lignende unge enghauker ved det blekgule båndet uten striper på halsen. Sidene av halsen er jevnt mørkebrune, i sterk kontrast til de hvite markeringene rundt øynene.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page