10 20 40 60 cm

mittakaava < 10 cm

         
© Copyright: Bilder:

www.scandfish.com, Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Bergsimpa

Cottus poecilopus

  • Familj: Simpor – Cottidae
  • Liknande arter: hornsimpa, stensimpa
  • Storlek: 5–8 cm, högst 12 cm.
  • Utseende: I likhet med familjens andra arter har bergsimpan ett brett huvud, ögonen sitter nästan på hjässan och de stora, runda bröstfenorna ligger utbredda som vingar då fisken ligger på bottnen. Bergsimpan är mycket lik stensimpan. Också hornsimpans insjöform har stora likheter med bergsimpan. Men då bukfenans innersta fenstråle hos bergsimpan är kortare än den yttersta är de hos stensimpan lika långa. Både hos begsimpan och stensimpan är stjärtens skaft, det vill säga området mellan analfenans bakre kant och stjärtfenans bas, kortare än själva stjärtfenan. Hos hornsimpans insjöform är de lika långa. Dessutom är gällockets bakåtriktade pigg hos bergsimpan och stensimpan böjd uppåt i spetsen, medan hornsimpan har en rak pigg.
  • Färg: Ryggens basfärg är ett oregelbundet mörkt mönster på ljusbrun botten. Bukfenorna är randiga, medan stensimpans bukfenor är färglösa.
  • Lek: Leker på våren på stenbotten. Hanen bygger bo i någon hålighet bland stenarna, och flera honor lägger sedan sin rom i grottans tak. Hanen befruktar äggen och sköter om dem under ca fyra veckors tid, tills de kläcks.
  • Föda: Insektlarver och andra bottendjur.
  • Utbredning och livsmiljö: Bergsimpan påträffas i regel i insjöar. På våra havsområden kan den endast påträffas på Bottenhavets saltfattiga botten. Bergsimpan lever i norr och öst: förutom i Nordbotten och Lappland med undantag för Enare och Utsjoki, samt i Insjöfinland i Saimen, Virmasvesi, Kallahti och de södra delarna av Päijänne. Enstaka förekomster finns också i Simijärvi i Fiskars och Hirvijärvi i Hyvinge. Arten lever på grunda stenbottnar i svalt, syrerikt vatten. Den trivs särskilt bra i rinnande vatten, men sjöstränder är också lämpliga. Då bergsimpan lever i samma vatten som stensimpan håller den ofta till på större djup, och i strömt vatten vid åarnas övre lopp. Fisken gömmer sig under bottnens stenar och ger sig ut på korta exkursioner efter byte vid skymningen.
Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page