10 20 40 60 cm

mittakaava > 60 cm

         
© Copyright: Bilder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Jouko Lehmuskallio, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus), Lauri Urho

. All rights reserved.

Gädda

Esox lucius

  • Familj: Gäddor – Esocidae
  • Något liknande arter: Inga
  • Storlek: 40–120 cm, 0,5–15 kg. Sällan 20 kg eller mer.
  • Utseende: Gäddan har den effektiva rovfiskens utseende: långa käkar som hos krokodilen, vassa tänder och ett väldigt gap. Rygg- och analfenans motsatta läge på stjärten gör den snabb. Den kraftiga kroppen är lång och jämnhög bakom huvudet. Ryggen är rätt bred.
  • Färg: Sidorna är gröna, buken ljus och ryggen nästan svart. Sidorna är täckta av mattgula fläckar, som ibland förenas till ränder. I mycket mörka vatten med hög humushalt kan gäddan vara mörkare till färgen.
  • Lek: Gäddan är en av de fiskar som leker tidigast på våren. Genast efter islossningen vandrar gäddorna i stora mängder till grunda vikar med mycket växtlighet eller översvämmade ängar för att leka. På havsområden inträffar leken något senare. En del gäddor tar sig från havet till sött vatten för att leka.
  • Föda: Gäddan är en äkta rovfisk redan som ett par centimeter lång. I det här skedet händer det att den försöker svälja byten av nästan sin egen storlek, även sina artfränder. Som fullvuxen kan gäddan svälja stora byten, och i gäddmagar har man förutom fiskar hittat grodor, vattensorkar och fågelungar.
  • Utbredning och livsmiljö: Gäddan är vår näst vanligaste fisk efter abborren, och den förekommer överallt i Finland, såväl i insjöarna – ca 80% av alla sjöar – som havsområdena. Med undantag för lektiden håller sig gäddan till ett begränsat område, och den har en egen utkiksplats där den spejar efter byten utan att flytta sig många meter. Gäddan föredrar vassrika grunda stränder, men i brist på sådana duger också andra strandtyper, som steniga havsstränder och blåstångsbälten. I skogstjärnar som är kantade av flytande tuvor av vitmossa händer det att gäddan kastar sig över sitt byte från ett gömställe under strandens vitmossa.

Gäddan hör till de av våra fiskarter som växer snabbast. Den kan bli gammal, och då kan den blir mycket stor. Gäddhonorna växer sig mycket större än hanarna. För många fiskare som använder spinnspö är gäddan säkert ett bekant byte.

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi
Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page