10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Bilder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Hornsimpa

Triglopsis quadricornis

  • Familj: Simpor – Cottidae
  • Liknande arter: bergsimpa, oxsimpa, rötsimpa, stensimpa
  • Storlek: I sjöar 9–15 cm, i havet 20–30 cm.
  • Utseende: Med sina stora runda bröstfenor, sitt stora taggiga huvud och sina svullna läppar är hornsimpan en mycket typisk simpa. Den havslevande varianten kan kännas igen på huvudets fyra stora benknölar.
    På grund av istiden finns det också en insjövariant av hornsimpan, och denna saknar benknölar. Därför uppvisar den större likhet med bergsimpan och stensimpan. Den skiljer sig ändå från dem genom att stjärten har ett skaft som är lika långt som analfenan. Dessutom har hornsimpan en separat gälhinna under huvudet, något som saknas hos de andra arterna. Vidare kan man nämna att hos hornsimpan riktar sig gällockets pigg rakt bakåt, medan den hos de andra arterna är uppåtböjd.
  • Färg: Ovansidan mörk, med ett oregelbundet mönster. Honans undre del är vitaktig, medan hanens är ljust gulbrun.
  • Lek: Leker på vintern, från november till mars. Hanen gräver en grop i bottnen och förser rommen med syre under de 100 dagar det tar för den att utvecklas.
  • Föda: Bottendjur, fiskrom.
  • Utbredning och livsmiljö: Ursprungligen kommer hornsimpan från norra Ishavet, och den är en relik från istiden, förutom i insjöarna också i Östersjöns nordligare delar. Arten finns inte i södra Östersjön eller Bottenviken. Hornsimpan undviker vatten med temperaturer på över 10 grader, så på sommaren påträffas den inte på grunt vatten. På hösten när vattnet blir kyligare breder arten ut sig på nytt. Hornsimpan är en äkta bottenfisk, som saknar simblåsa och därför sällan håller till i språngskiktet. Också i sjöarna verkar den trivas bäst på stort djup, och inte under strandstenarna som den liknande stensimpan.
Andra arter i samma familj

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page