10 20 40 60 cm

mittakaava < 20 cm

         
© Copyright: Bilder:

Wilhelm von Wright: Pohjolan kalat, Lauri Urho, Jouko Lehmuskallio

. All rights reserved.

Mindre havsnål

Nerophis ophidion

  • Familj: Kantnålsfiskar – Syngnathidae
  • Liknande arter: tångsnälla
  • Storlek: Vanligtvis 15–20 cm, som mest 30 cm.
  • Utseende: Den tagelliknande mindre havsnålen är lätt att identifiera så länge man inser att den är en fisk, eftersom den vid en första anblick mest påminner om en mask. Det lilla huvudet är försett med gällock, vilket avslöjar att det handlar om en fisk. Huvudet och nosen påminner om en sjöhäst, och i själva verket är den mindre havsnålen släkt med de vackra, tropiska sjöhästarna. I fråga om andra fiskar påminner de bara om den besläktade tångsnällan. Den mindre havsnålen är emellertid slankare och tvärsnittet är rundare. Den har bara en fena, en åsliknande ryggfena mitt på ryggen. Tångsnällan har dessutom en liten stjärtfena. Den mindre havsnålens nos är bara lika lång som halva dess huvud, medan tångsnällans nos är längre och ståtligare.
  • Färg: Basfärgen är grön, buken gulskiftande. Honan har något grannare färger, med ett ljusblått mönster på kinderna och kroppen. Vid lektiden blir båda könen färggrannare. Hanen får då gul nos.
  • Lek: Leker i mitten av sommaren, främst i juli. Honan placerar rommen i ett veck på hanens buk. Hanen befruktar äggen och bär dem med sig under tre veckor, varefter de ”föds” ut i vattnet.
  • Föda: Plankton.
  • Utbredning och livsmiljö: Den mindre havsnålen finns vid alla våra havskuster med undantag för mer saltfattiga delar av Bottenviken. Arten håller till bland kringflytande blåstång och snärjtång, så att dess stjärt är virad kring växten och huvudet är uppåt. Där svajar den sedan i takt med växterna, och suger i sig förbisimmande planktonkräftdjur.

Om inte den mindre havsnålen hade som vana att tolka grövre trådar i nät som växtlighet och linda stjärten om dem hade det inte varit många som sett arten. På det här sättet kan sådana som fiskar med nät då och då få bekanta sig med den mindre havsnålen.

Andra arter i samma familj

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page