10 20 40 60 cm

mittakaava > 60 cm

         
Sibrisk stör Sibrisk stör Sibrisk stör
© Copyright: Bilder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Jouko Lehmuskallio

. All rights reserved.

Rysk stör

Acipenser gueldenstaedti

  • Familj: Störar – Acipenseridae
  • Liknande arter: stjärnstör
  • Storlek: 60–150 cm, 1–15 kg, som mest över 200 cm och över 100 kg, men mycket mindre på våra havsområden.
  • Utseende: För att vara en stör har den ryska stören mycket kort och trubbig nos. De fyra skäggtömmarna som sitter på rad under nosen är placerade närmare nosens spets än munnen. Längs sidan sitter 21-50 benplattor. De här kännetecknen gör det möjligt att skilja den från den andra stören som förekommit på våra havsområden under de senaste åren, det vill säga stjärnstören.
  • Färg: Ryggen är mörk, gråskiftande grön eller brun. Buken är ljus. Raderna med benplattor är ljusa.
  • Lek: Den ryska stören vandrar upp i floder för att leka. I Ryssland leker den från april till juni. I Finland förökar sig arten troligtvis inte i naturen, och också på andra håll är bestånden i hög grad beroende av utplantering.
  • Föda: Bottendjur och fisk.
  • Utbredning och livsmiljö: Den ryska stören förekommer naturligt i Svarta havet, Kaspiska havet och Azovska sjön samt i floder som har sin mynning i dessa, bl.a. Donau, Don, Dnepr och Kuban. Ryska utplanteringar har gjorts i Finska viken flera gånger, och under 2000-talet har rysk stör påträffats vid vår södra och sydvästra kust ett antal gånger. Den största som fångats vägde 2,6 kg.

Den stör som förekommer i naturen (Acipenser sturio) har inte visat sig vid Finlands kust sedan 1930-talet. De störarter som numera kan påträffas hos oss är mest sannolikt stjärnstören och den ryska stören. Det kan hända att också de försvinner då de utplanterade fiskana och de som rymt från odlingar dör. Men störarna är långlivade, så det här kommer inte att ske särskilt snabbt.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi
Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page