10 20 40 60 cm

mittakaava < 10 cm

         
© Copyright: Bilder:

Wilhelm von Wright: Pohjolan kalat, Lauri Urho

. All rights reserved.

Sjustrålig smörbult

Gobiusculus flavescens

  • Familj: Smörbultar – Gobiidae
  • Något liknande arter: lerstubb, sandstubb, svart smörbult
  • Storlek: 4–6 cm.
  • Utseende: Den lilla sjustråliga smörbulten har liksom de flesta andra smörbultar sammanvuxna bukfenor och dess ögon sitter på hjässan. Den främre ryggfenan har 6-8, vanligtvis 7, mjuka fenstrålar, vilket gett arten dess namn. Andra liknande smörbultar har i regel 6 fenstrålar.
  • Färg: Den grannaste av våra smörbultar. Basfärgen är rödbrun, på ryggen olivgrön. På ryggen sitter tre stora ljusa fläckar. På stjärtens bas sitter en stor svart fläck med vit kant. Hanen har dessutom en likadan fläck på sidan, vid bröstfenans spets. Längs hela sidan sträcker sig en rad av mörka och klart ljusblå fläckar om varandra. Samma ljusblå ton finns dessutom som horisontella ränder på de rödbruna ryggfenorna och som mindre tydliga horisontella ränder på stjärtfenan. Hos den lekande hanen blir samtliga färger kraftigare.
  • Lek: Leker från juni till augusti. Hanen märker ut ett revir bland algväxtligheten och gräver sig ett bo under en sten på bottnen, dit han sedan lockar honor för att lägga sin rom. Hanen vaktar äggen tills de kläcks. Den sjustråliga smörbulten leker bara en gång, och dör sedan.
  • Föda: Planktonkräftdjur.
  • Utbredning och livsmiljö: Den sjustråliga smörbulten är en havsfisk, som hos oss torde förekomma bara på Åland och i Skärgårdshavet, samt i östra Finska viken. Den är också den mest sällsynta av våra mindre smörbultar. I motsats till andra små smörbultar är arten inte en bottenfisk, utan den håller till i algzonen och kringdrivande vattenväxtlighet. Där kan den kan bilda stora stim. På vintern tar sig de sjustråliga smörbultar som fötts på sommaren till djupare vatten.
Andra arter i samma familj

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page