10 20 40 60 cm

mittakaava < 20 cm

         
© Copyright: Bilder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Skarpsill

Sprattus sprattus

  • Familj: Sillfiskar – Clupeidae
  • Liknande arter: strömming
  • Storlek: 10–14 cm.
  • Utseende: Skarpsillen, eller vassbuken, saknar sidolinje liksom andra sillfiskar. Fjällen lossnar lätt. Skarpsillens nos är något kortare än strömmingens, och ger därför ett mer strömlinjeformat intryck. Skarpsillen har något mindre ögon än strömmingen. Både skarpsillens och strömmingens buk är täckta av skarpkantade fjäll. Man känner dem då man drar handen längs fiskens mage från stjärten mot huvudet. Hos skarpsillen är de klart vassare än hos strömmingen. Också storleken kan vara ett kännetecken – individer på över 17 cm är med stor säkerhet strömmingar. Det säkraste sättet att skilja på skarpsill och strömming är ändå att titta på bukfenans placering. Hos skarpsillen sitter den parallellt med ryggfenans främre kant eller något framför den, medan strömmingens bukfena sitter klart bakom denna kant.
  • Färg: Sidorna är silverglänsande och ryggen nästan svart, för att längre ner bli ljusare i olika nyanser av blått. Strömmingen däremot har ofta en grönare grundnyans.
  • Lek: Leker på våren i Östersjöns öppna havsområden. Rommen flyter och kräver en salthalt på åtminstone 6 promille för att flyta och utvecklas. Leken är alltså framgångsrik endast på våra sydvästra havsområden.
  • Föda: Plankton.
  • Utbredning och livsmiljö: Skarpsillen är vanlig på Ålands och Skärgårdshavets öppna vidder, samt i västra delen av Finska viken. I östra Finska vikens är den sällsynt och i Bottenhavet påträffas den bara sporadiskt. Skarpsillen söker sig i regel till de områden där vattnet är varmast. Den rör sig i stora stim på öppna vatten i jakt på plankton. Populationen kan variera kraftigt i storlek. Då den är stor finns det en stor mängd skarpsill hos oss, men då den är mindre räcker födan till längre söderut, och stimmen tar sig inte till våra vatten i samma utsträckning.

Skarpsillen är en fet, god fisk som ofta läggs in. Trots sin litenhet är den ekonomiskt betydelsefull.

Andra arter i samma familj

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page