10 20 40 60 cm

mittakaava < 10 cm

         
© Copyright: Bilder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Storspigg

Gasterosteus aculeatus

  • Familj: Spiggar – Gasterosteidae
  • Liknande arter: bäckspigg, småspigg
  • Storlek: 4–7 cm, högst 9 cm.
  • Utseende: Liksom familjens andra fiskar slutar storspiggens spolformade kropp i en solfjäderlik stjärtfena på ett tunt skaft. Storspiggen är större och har en högre kropp än våra andra spiggar. Sidorna är försedda med höga och smala bensköldar, vars antal varierar kraftigt. De kan vara 4-5 stycken framtill på sidan, eller över 30 längs hela sidan. Ryggfenans främre del består av tre fenstrålar, och små triangelformade fenhinnor som sitter bakom dessa. De två främre fenstrålarna är stora, och den tredje något mindre. Också bukfenorna är taggiga, och fisken kan låsa dem så att de är riktade utåt.
  • Färg: Normalt har storspiggen grön rygg och silverfärgade sidor. Vid lektiden blir hanen ståtligare. Särskilt främre delen av buken blir klarröd, och mörka fläckar kan förekomma på gällockens nedre delar.
  • Lek: Leker i juni. En del av fiskarna som tillbringat vintern i havet vandrar redan tidigare till åarna där de leker. Hanen bildar ett revir, som den aggressivt försvarar. Den bygger ett bo av vattenväxter, och lockar sedan honor dit med hjälp av sin vackert röda mage. Då hanen befruktat äggen stannar han i boet för att förse rommen med syrerikt vatten, tills ynglen kläcks efter en vecka.
  • Föda: Fjädermyggans larver och andra smådjur.
  • Utbredning och livsmiljö: Storspiggen kan leva i såväl saltvatten som sötvatten. Hos oss är den vanlig vid alla havskuster. I våra insjöar förekommer den åtminstone i Pyhäselkä och Pielisjoki samt i längst norr i Lappland, i Utsjoki och Enare. Utanför lektiden rör sig storspiggen i stim. Mot slutet av sommaren kan man få se stora stim av storspigg i yttre skärgården. På hösten söker de sig till större djup för att övervintra.
Andra arter i samma familj

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi
Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page