10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Bilder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho

. All rights reserved.

Strömming

Clupea harengus membras

  • Familj: Sillfiskar – Clupeidae
  • Liknande arter: skarpsill, staksill
  • Storlek: Vanligtvis 15–20 cm, de mer snabbväxande jätteströmmingarna kan bli över 30 cm och runt 0,5 kg.
  • Utseende: Liksom andra sillfiskar saknar strömmingen sidolinje. Fjällen lossnar lätt. Strömmingens nos är något längre och kantigare än den liknande skarpsillens, så strömmingen ger ett mindre strömlinjeformat intryck. Åsen på både strömmingens och skarpsillens buk täcks av vasskantade fjäll. Man kan känna dem om man drar fingret längs buken från stjärten mot huvudet. Hos skarpsillen är de här fjällen märkbart vassare. Storleken kan också vara ett bra känntecken då man vill se skillnad på strömming och skarpsill. Exemplar på över 17 cm är med stor säkerhet strömmingar. Det säkraste sättet att se skillnad på arterna är bukfenans placering. Hos skarpsillen sitter den på nivå med ryggfenans främre kant, och hos strömmingen klart bakom denna kant. En stor jätteströmming kan också påminna om staksillen, en art som ibland påträffas hos oss. Också här kan man titta på hur vass buken känns, eftersom strömmingen har vassare fjäll. Dessutom har staksillen fårat gällock, och det finns skillnader också i färgen.
  • Färg: Sidorna är silverfärgade och den mörka ryggen blir ljusare längre ner och skiftar olika nyanser av grönt. Skarpsillen har däremot mer blå färgtoner på ryggen. Jätteströmmingen och staksillen går att skilja åt med hjälp av raden av mörka fläckar som hos staksillen börjar bakom gällocket.
  • Lek: Strömmingen leker från våren till hösten. De strömmingar som leker på hösten bildar en klar minoritet, men efter milda vintrar ökar de i antal eftersom ynglen då har haft det lättare att klara sig över vintern. För det mesta leker strömmingen på hård botten vid sluttningar och sund under vattnet. De undviker slamtäckta bottnar.
  • Föda: Plankton, som större också pungräkor och småfisk.
  • Utbredning och förekomst: Strömmingen är vanlig på alla våra havsområden. Den rör sig i stora stim på öppet vatten i jakt på plankton och annan föda. På natten tar den sig upp till ytan för att äta, och på dagen återvänder den till djupet. På våren vandrar strömmingen till kusten, och under sommaren återvänder den till områden längre ut till havs, där den övervintrar.

Strömming är den fisk som fångas mest hos oss, men den är inte längre lika uppskattad som matfisk, fast den rätt tillagad är delikat.

Andra arter i samma familj

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page