10 20 40 60 cm

mittakaava < 20 cm

         
© Copyright: Bilder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Tångsnälla

Syngnathus typhle

  • Familj: Kantnålsfiskar – Syngnathidae
  • Liknande arter: mindre havsnål
  • Storlek: Vanligtvis 15–20 cm, som mest 25 cm.
  • Utseende: Den långsträckta tångsnällan är kanske litet lättare att identifiera som en fisk än dess trådliknande släkting, den mindre havsnålen. Tångsnällan är tjockare, även om den är extremt lång och tunn för att vara en fisk. På grund av benplattorna som täcker huden är tångsnällan styv och kantig. Tvärsnittet är sexkantigt. Den långa nosen är tillplattad på sidorna och länge än resten av huvudet. Underkäken är riktad snett uppåt, som ett slags ”lucka” som stänger munnen. Huvudet med sin nos påminner om en sjöhästs huvud, och tångsnällan är de facto släkt med sjöhästarna. Tångsnällan skiljer sig från sin släkting havsnålen genom att den förutom en åsliknande ryggfena också har en solfjäderformad stjärtfena.
  • Färg: Basfärgen är grön, med gulaktig buk. På buken finns ofta otydliga prickar eller ränder.
  • Lek: Leker i månadsskiftet juni-juli. Honan placerar ett tjugotal ägg i hanens bukveck, och hanen befruktar dem. Hanen samlar ägg från flera honor och håller dem i skydd av bukveckets slemhinna. Efter fyra veckor kläcks ynglen och ger sig av, och det ser ut som om hanen skulle föda. Det händer att ynglen stannar i vecket en stund, eller återvänder dit då någon fara hotar.
  • Föda: Plankton.
  • Utbredning och livsmiljö: Tångsnällan är till sin utbredning en havsfisk i högre grad än den mindre havsnålen. Vanligast är den i vattnen kring Åland och vid sydkusten, och mer sällsynt i Finska viken ända till Strömfors och i Bottniska viken upp till Kvarken. Tångsnällan vistas i upprätt ställning i blåstångsbältena där den smälter in väl i sin omgivning. Den suger i sig de planktonkräftdjur som kommer tillräckligt nära med hjälp av sin ”snabel”, som fungerar nästan som en pipett.
Andra arter i samma familj

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi
Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page