Anthemis cotula Anthemis cotula Anthemis cotula

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Åkerkulla

Anthemis arvensis

  • Familj: Asterväxter – Asteraceae (Compositae)
  • Växtform: 1-årig ört.
  • Höjd: 20–50 cm. Stjälken vanligtvis förgrenad vid basen, korthårig. Svag kryddoft-nästan doftlös.
  • Blomma: Blommorna bildar 2-4 cm breda blomkorgar som skyddas av holkfjäll. Blomkorgens strålblommor vita, tungliknande, 3-tandade i spetsen; diskblommorna gula, trattlika, små. 5 ståndare. Pistillen sambladig, 1 stift, 2 märken. Holken halvklotsformad, holkfjällen sitter i flera rader, smala, trubbig spets, hinnkantade. Blomkorgarna enskilt i toppen på grenarna.
  • Blad: Strödda, nästan utan skaft. Bladskivan 2 gånger parbladig, grågrön, småbladen smala, ovala, uddspetsade.
  • Frukt: Cylindrisk nöt med 10 åsar.
  • Växtplats: Åkerkanter, höåkrar, vägrenar, ibland gårdar, bangårdar, fyllnadsjord, skräpmark.
  • Blomning: Juni-september.

Kullornas släkte är i Finland representerat av tre mer eller mindre etablerade arter. Den mest bekanta och den lättaste att identifiera är den helt gulblommiga färgkullan (A. tinctoria). De andra arternas gula diskblommor omges av vita strålblommor. Kullorna är nära släkt med prästkragarna (Leucanthemum), som liknar åkerkullan. Dess blomkorg är ändå mindre, vanligtvis bara två-tre cm i diameter, och bladen är flikiga.

Etablerad är åkerkullan egentligen bara i södra Finland upp till Tavastland, där den växer som ogräs. Längre norrut påträffas den sällan och endast på vissa platser. Hos oss förutsätter åkerkullan bearbetad jord. Den kan påträffas på odlad jord, men också på vägrenar och gårdar. Arten bildar rikligt med frön, eftersom blomningen inleds redan vid midsommar och fortsätter långt in på hösten. Ett exemplar med många grenar kan producera tiotals, rentav hundratals blomkorgar.

Liksom många andra arter med blomkorg har åkerkullan en örtaktig doft, som ändå är rätt svag. Det finns några arter som påminner om åkerkullan men vars doft är starkare. På Aspö utanför Kotka och annanstans i vårt land i närheten av kvarnar, på hamnområden och områden med livlig trafik kan den mycket sällsynta kamomillkullan (A. cotula) påträffas. Jämfört med den gråhåriga åkerkullan är kamomillkullan gulgrönskiftande med mindre blomkorg, flikbladig och har en skarp lukt. Den liknande kamomillen (Matricaria recutita) har däremot en tilltalande, svag arom och dess blad har cylindriska flikar.

Andra arter i samma familj

Follow us!Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page