© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio, Giorgio Faggi. All rights reserved.

Backvicker

Vicia cassubica

  • Familj: Ärtväxter – Fabaceae (Leguminosae)
  • Växtform: Flerårig ört. Jordstammen rätt tjock, krypande, förgrenad, förvedad.
  • Höjd: 30–60 cm. Stjälken uppåtstigande-upprätt, med få förgreningar, kantig, med mjuka hår.
  • Blomma: Zygomorf, rödviolett, 10-13 mm lång, fjärilslik (5 kronblad, varav överst seglet, på sidorna vingar och längst ner kölen som bildas av två blad), vingarna och kölen ljusa. Fodret 5-flikigt, flikarna olika långa, kortare än fodrets rör. 10 ståndare, ståndarsträngarna sammanväxta vid basen. Pistillen uppbyggd av 1 fruktblad, 1 märke. Blomställningen en långskaftad klase med 5-15 blommor.
  • Blad: Strödda, med kort skaft-saknar skaft, med stipler. Bladskivan parbladig med 6-12 bladpar och klänge. Småbladen smalt ovala-lansettlika, helbräddade. Stiplerna små.
  • Frukt: 15–30 mm lång, kal, gulbrun, 1-rummig balja med 1–3 frön.
  • Växtplats: Skogsbryn, ljusa sluttningar, hällmark.
  • Blomning: Juni.

Backvicker är utrotningshotad och fridlyst i hela landet.

Till vår flora hör ett stort antal arter som har etablerat sig på bara några ställen i Södra Finland, eller bara ett enda. Till dessa växter hör backvicker, som alltså är sällsynt. Den påträffades först år 1936 i Tenala på en stenig backe omgiven av åkermark, och det här är fortfarande den enda kända växtplatsen. Det finländska beståndet har ansetts vara en relik från den varma perioden efter istiden, men det är lika sannolikt att trafiken har fört arten till oss. I fråga om backvickers preferenser gällande klimat och växtplats skulle den kunna trivas också på ett större område i landets södra delar. I södra Sverige är den rätt vanlig på dess nordligaste växtplatser finns samma arter som i våra sluttningar och puolilehto??. Om man hittar vicker som påminner om en mellanform av kråkvicker och gökärt med blårödskiftande röd- och vitmönstrade blommor och baljor med bara 2-3 frön då man rör sig i sydvästra Finland kan det handla om backvicker, en av Finlands mest sällsynta växter.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page