© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Blåbär

Vaccinium myrtillus

  • Familj: Ljungväxter – Ericaceae
  • Höjd: 10–40 cm
  • Blomma: Radiärsymmetrisk, liten. Krona gröngul-rödaktig, urnlik. 4 eller 8 ståndare och sambladig pistill. Blommorna ensamma i bladvecken.
  • Bladen: Bladskivor ovala-äggrunda, fint sågade, rent gröna och matt glänsande. Bladen strödda. Fäller bladen till vintern.
  • Frukten: Mörkblått vaxöverdraget eller svart och glänsande, sällan vitt, saftigt bär.
  • Växtplats: I södra och mellersta Finland friska och lundartade moskogar och skogskärr. I norra Finland även i torra moskogar och i Lappland på fjällhedar.
  • Blomningstid: Maj – juli.

Ljungväxternas familj är ganska stor och de flesta är risväxter, många är myr- eller fjällväxter. Lingonsläktet (Vaccinium) omfattar ca. 200 arter. De är utbredda över stora delar av norra halvklotet och utbredningen sträcker sig till tropikernas bergssluttningar. I släktet finns även buskar och träd. Blåbäret är en av våra vanligare och ekonomiskt viktigare skogsväxter. Den friska moskogen, MT eller myrtillustypen, är uppkallad efter blåbäret. Arten förökar sig vegetativt med hjälp av sina underjordiska revor.

Blåbärets stam är grön och kantig och den fäller bladen till vintern. Blåbäret behöver ett ordentligt snötäcke över vintern, eftersom de ovanjordiska delarna fryser lätt. Blåbäret blommar synligt på våren vid lövsprickningen och blomningen är mycket frostöm.

Blåbäret är en medicinalväxt. Te av bladen anses hjälpa mot svag diabetes och torkade bär hjälper mot diarre och diverse tarmbesvär. Bären är som färska hälsosamma och utmärkta för matsmältningen p.g.a. sina barkämnen. Blåbärssaft har av tradition använts som dryck för feberpatienter. Blåbärets blad får i norra Finland en vackert röd höstfärg.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page