Lychnis coronaria Lychnis coronaria Lychnis coronaria

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Brinnande kärlek

Lychnis chalcedonica

  • Svensk synonym: Studentnejlika
  • Latinsk synonym: Silene chalcedonica
  • Familj: Nejlikväxter – Caryophyllaceae
  • Växtform: Flerårig ört.
  • Höjd: 30-50 cm. Stjälken oförgrenad, strävhårig.
  • Blomma: Kronan radiärsymmetrisk, scharlakansröd, (ibland ljusröd eller vit) ca 1,5-2 cm bred; 5 kronblad, 2-flikiga halvvägs ner eller ibland helbräddade. Liten bikrona. Fodret trattlikt, 5-flikigt, långhårigt, utan ytterfoder; flikarna spetsiga, hinnkantade. Vanl. 10 ståndare. Pistillen sambladig, 5 stift, 5 märken. Blomställningen tätt, blomkorgs- eller flockaktigt knippe med 10-40 blommor.
  • Blad: Motsatta, utan skaft, upptill stjälkomfattande. Bladskivan äggrund-avlång, hjärtformad bas, helbräddad, rätt sträv.
  • Frukt: 8-10 mm lång kapsel som öppnar sig 5-flikigt.
  • Växtplats: Parker, gårdar, vägrenar. Prydnadsväxt, odlingsrest och -rymling.
  • Blomning: Juni-augusti.

Gökblomstren är relativt okända som prydnadsväxter, men brinnande kärlek som hör till dem är en av våra vanligaste och populäraste perenner. Den är en traditionell prydnad för blomrabatten och har ursprungligen vuxit i parker, vid prästgårdar och i herrgårdsträdgårdar samt senare i lantgårdarnas och stugornas rabatter. De scharlakansröda blommorna fångar uppmärksamheten även utanför trädgårdarna i och med att blommorna i den nordiska naturen oftast skiftar i gult och blårött. I regel trivs brinnande kärlek länge på platsen där den planterats och kan ofta påträffas i förvildade trädgårdar.

I naturen förekommer brinnande kärlek närmast oss på södra Rysslands fuktängar och buskmarker. Den har ändå antagligen kommit till Europa längre ifrån: korsfararna har troligtvis fört den med sig från Mellanöstern. På många språk är växten känd som jerusalem- eller maltakors, och visst påminner blomman om tempelriddarnas malteserkors i viss mån. Arten började vinna popularitet i de mellaneuropeiska trädgårdarna redan på 1500-talet, för att ett par hundra år senare nå Sverige och därefter Finland. Växtens rötter innehåller saponiner, tvålliknande ämnen som i förening med vatten bildar en skummande tvättlösning. Artens släkting såpnejlika (Saponaria officinalis) används ändå oftare som såpväxt. Även denna art har odlats som prydnads- och nyttoväxt i Finland. I vår natur påträffas dessutom gökblomster (L. flos-cuculi) som inte direkt påminner om sin släkting i rabatterna, men som även den blommar rikligt och fungerar som prydnadsväxt.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page