Reseda odorata Reseda odorata Reseda odorata Reseda alba Reseda alba Reseda alba Reseda lutea Reseda lutea Reseda lutea

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Färgreseda

Reseda luteola

  • Familj: Resedaväxter – Resedaceae
  • Växtform: 2- eller flerårig ört.
  • Höjd: 40–80 cm. Stjälken oförgrenad eller förgrenad upptill.
  • Blomma: Zygomorf. I regel 4 kronblad, ljusgula, ofta flikiga. Normalt 4 foderblad. 10-25 ståndare. 3-4 pistiller. Blomställningen ett toppax.
  • Blad: Strödda, med kort skaft, rätt upprätta. Bladen saknar stipler, men har ofta knölar vid basen. Bladskivan lansettlikt linjär, helbräddad, kanterna vågiga, kala.
  • Frukt: Äggformad, upprätt kapsel som öppnar sig i spetsen.
  • Växtplats: Lastplatser, vägrenar, hamnar och kvarnar. Sällsynt, sporadiskt förekommande inkomling.
  • Blomning: Juni-september.

Färgresedan var under forntiden och medeltiden den den viktigaste källan till gul färg i Europa. Redan romarna kände till växten, och använde namnet lutum om den – ordet luteus som betyder gul på latin härstammar från växtens färg. Färgresedan var en mycket uppskattad färgväxt och professionella färgare klassificerade dess gula färg som en särskilt klar, ren, hållbar och dessutom dyr färg. Växtens alla delar innehåller färgämnet som numera kallas luteolin. Arten växer i naturligt tillstånd i Syd- och Mellaneuropa, och som odlad och inkomling även hos oss. Redan på 1700-talet växte den som förvildad i närheten av Åbo färgfabrik. Numera är den i första hand en tillfällig besökare i vår natur, men ifall man är intresserad av alternativ till syntetiska färgämnen är det inget som hindrar en från att försöka sig på odling av reseda och framställning av växtfärg. Färgresedan trivs i porös, helst kalkrik jord, och mår bäst på soliga platser.

Resedasläktet omfattar ca 55 arter, varav också en del andra kan påträffas i vår natur då och då. Luktresedan (R. odorata) är en prydnadsväxt som odlats på grund av sin tilltalande doft, även om en del människor inte kan känna denna doft överhuvudtaget. Luktresedans blommor är anspråkslöst grönvita, medan de klargröna bladen är ovala eller smalt omvänt äggrunda. Ibland kan man också se odlad vitreseda (R. alba), vars vita blommor är ståtligare. Gulreseda (R. lutea) påträffas snarast som inkomling i hamnar och på vägrenar, och har i sin tur ljusgula blommor liksom färgresedan, men bladen är lång- och smalflikiga.

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page