Potentilla hypoleuca Potentilla hypoleuca Potentilla hypoleuca

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Femfingerört

Potentilla argentea

  • Familj: Rosväxter – Rosaceae
  • Höjd: 20–30 cm (var. argentea), 30–50 cm (var. incanescens).
  • Blomma: Radiärsymmetrisk. Gul krona bestående av fem 4–5 mm långa, breda blad med grunt urnupen spets. Foder 5-taligt med ca 3 mm långa flikar som är trekantiga och spetsiga. Ytterfodrets flikar smala och lika långa som foderflikarna. Blombotten och foder tätt ullhåriga. Många fria pistiller och 20 ståndare.
  • Bladen: Vanligen femfingrade, under tätt vithåriga (var. incanescens är hårig också på ovansidan). Några få långskaftade lågblad. Mellanblad kortskaftade eller oskaftade. Småblad med smal bas, nedvikt bladkant, flikiga eller stortandade. Stipler hela eller flikiga. Bladen strödda.
  • Frukten: Rundad, gulaktig och matt nöt.
  • Växtplats: Torrängar, hällmarker, väg- och åkerrenar, gräsmattor och ruderatmarker.
  • Blomningstid: Juni-augusti.

Den två- eller fleråriga femfingerörten är en mångformig art. Den kan bilda frön apomiktiskt dvs. utan befruktning. På grund av detta har det bildats många stammar som skiljer sig genetiskt och i utseende. Dessa småarter är bl.a. olika mycket håriga.

I Finland skiljer man flera femfingerörtens varianter. De vanligaste är femfingerörten (var. argentea) och den stora femfingerörten (var. incanescens). Arterna kan skiljas på att den stora femfingerörten är större (30–50 cm) och har blad som är tätt behårade både på ovan- och undersidan. De andra varianterna i Finland är var. demissa, var. decorta och var. acutifida.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj
Träd och buskar i samma familj

Follow us!Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page