© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Fjällförgätmigej

Myosotis decumbens

  • Familj: Strävbladiga växter – Boraginaceae
  • Växtform: Flerårig ört med jordstam.
  • Höjd: 15–40 cm. Stjälken uppåtstigande-upprätt, förgrenad, med spretande–liggande hår.
  • Blomma: Radiärsymmetrisk, 6–8 mm bred. Kronan klarblå, sambladig, hjullik, 5-flikig, kronpipen längre än fodret, kronpipens mynning knölig. Fodret sambladigt, 5-flikigt, flikarna sträcker sig halvvägs på bladet, flikarna smalt tringulära; håren raka i spetsen och vid basen rikligt med styva, spretande krokhår; i fruktstadiet är fodret 4-5 mm långt, öppet, faller av tillsammans med småfrukterna. 5 ståndare, ståndarsträngarna fästa vid kronpipen. Pistillen uppbyggd av 1 fruktblad, 2-talig. Blomställningen en enkel kvast, d.v.s. en slinga, som förlängs så att den påminner om en klase, blommorna i regel utan stödblad. Blomskaftet har liggande hår, efter blomningen är det ca 2 gånger längre än fodret.
  • Blad: Strödda. Vid basen försedda med skaft, skaftet vingat; stjälkbladen utan skaft. Bladskivan lansettlik-omvänt äggrund, helbräddad, hårig.
  • Frukt: 4-delad klyvfrukt. Småfrukterna äggformade, släta, ca 2 mm långa.
  • Växtplats: Fjällbjörkskog, lundar, invid bäckar, källkomplex, kärr.
  • Blomning: Juni-augusti.

Som namnet antyder växer fjällförgätmigejen endast i de nordligaste delarna av Finland, men även om man rör sig mycket i Lappland ser man den nödvändigtvis inte. De stigar turisterna och renarna rör sig på löper främst längs torra moar medan fjällförgätmigejen trivs i lundliknande fjällbjörkskog, vid bäckar och källkomplex. Eftersom dessa platser är snåriga eller våta framstår de inte som särskilt lockande etapper på en fjällvandring. Men ifall man intresserar sig för växter kan det vara en god idé att ta en sväng via platser som ser lovande ut, eftersom fjällförgätmigejen är en av våra ståtligaste ursprungliga förgätmigejarter.

Skogsförgätmigejen (M. Sylvatica) som är bekant från Södra Finlands trädgårdar, och som numera också finns i naturen, påminner om fjällförgätmigejen men har i regel ännu större blommor. Dessutom är dess foder flikigt nästan ända till basen och krokhåren vid fodrets bas är kortare. Men redan växtplatsen ger en bra ledtråd gällande vilken art det rör sig om: skogsförgätmigejen växer sällan norr om polcirkeln.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page