Fjällnejlika
Viscaria alpina
- Latinsk synonym: Lychnis alpina, Silene suecica
- Familj: Nejlikväxter – Caryophyllaceae
- Växtform: Flerårig ört.
- Höjd: 10–25 cm (var. alpina), 5–15 cm (var. serpentinicola).
- Blomma: Radiärsymmetrisk. 5 rosa kronblad med bikronblad. Kronblad djupt kluvna. 5 hopvuxna foderblad, 4–5 mm långa. Många ståndare, i en del blommor tillbakabildade. Pistill med 5 stift. Blomställningen en korglik kvast.
- Bladen: Linjära smalt elliptiska hos var. alpina. Lågblad hos var. serpenticola nästan barrlika. Bladen motsatta.
- Frukten: Kapsel som öppnas med 5 tänder.
- Växtplats: Var. alpina i klippskrevor, sanddyner, på grus- och sandmark längs åstränder och på fjällhedar. I Södra Finland på lavhällar. Var. serpentinicola på ultrabasiska underlag i Norra Finland.
- Blomningstid: Juni–augusti.
Fjällnejlikan är en liten, kal släkting till tjärblomstret (V. vulgaris). Den doftar som linnean. Blommorna är klarröda och bladen är blåaktigt gröna. Arten växer i norr utmed floddalarna och i fjällområdet på klippor och på stenmark. Man kan påträffa arten i södra Finland på lavhällar.
Fjällnejlikan kan indelas i två varieteter varav var. alpina kan påträffas i hela landet undantaget Åland och västkusten, medan var. serpenticola, som har smalare blad och är mindre, endast kan påträffas i norra Finland.
Fjällnejlikan har använts som indikatorart inom malmletningen, eftersom den visar förekomsten av tungmetaller i jordmånen, såsom koppar, zink och nickel. Var. serpenticola är nationellt hänsynskrävande medan var. alpina är regionalt hotad.