Galega orientalis Galega orientalis Galega orientalis Galega orientalis Galega orientalis Galega orientalis

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Getruta

Galega officinalis

  • Familj: Ärtväxter – Fabaceae (Leguminosae)
  • Växtform: Flerårig ört.
  • Höjd: 80–120 cm. Stjälken rätt kal.
  • Blomma: Zygomorf, vit-ljust blåröd med blå nerver, 10–15 mm lång, fjärilliknande (5 kronblad, det översta segel, vingar på sidorna och en köl bildad av två kronblad nertill). Fodret 5-flikigt. 10 ståndare, ståndarsträngarna sammanväxta vid basen. Pistillen uppbyggd av 1 fruktblad, 1 märke. Blomställningen en klase med flera blommor och långt skaft, sitter i ett bladveck.
  • Blad: Strödda, med långt skaft och stipler. Bladskivan parbladig med 3-9 bladpar och uddblad. Småbladen äggrunda-lansettlika, ofta uddspetsade, helbräddade. Stiplerna smala, med spjutliknande bas.
  • Frukt: Cylindrisk, kal upprätt balja med flera frön.
  • Växtplats: Trädgårdar, dikeskanter, skräpmark. Prydnadsväxt.
  • Blomning: Juni-juli.

Getrutan härstammar från Mellanöstern men växer numera på många håll i Asien och Europa. Människan har aktivt spridit denna mångsidiga nyttoväxt, som har odlats som foder-, gröngödsel-, honungs-, medicinal- och prydnadsväxt. Den har ansetts stimulera husdjurens mjölkproduktion, något som gett arten dess vetenskapliga namn: gale betyder mjölk och ega hämta, orsaka; alltså mjölkhämtare. Ända från medeltiden har man använt getruta för behandling av diabetes, eftersom dess guanidin sänker patientens blodsocker. Arten har till och med använts för fiske: man har helt enkelt kastat krossade skott i vattnet och sedan samlat ihop de förgiftade fiskarna från ytan. I Nordamerika har man oroat sig för att arten så småningom kan bli en besvärlig inkomling, jämförbar med blomsterlupinen (Lupinus polyphyllos) hos oss. I Finland hittar man getruta främst i rabatterna, och det är sällan den spridit sig utanför dessa.

En något vanligare art hos oss är den liknande fodergetrutan (G. orientalis). Den klarar sig väl i vårt klimat och kan i framtiden stärka sin ställning som ny foderväxt. Arterna kan skiljas åt på basis av stiplerna: hos getrutan har de spjutformad bas, medan de hos fodergetrutan är raka.

Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page