© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Gurkört

Borago officinalis

  • Familj: Strävbladiga växter – Boraginaceae
  • Växtform: 1-årig ört.
  • Höjd: 15-60 cm. Stjälk vanligen förgrenad, täthårig.
  • Blomma: Radiärsymmetrisk, 15-25 mm bred. Krona blå, sällan vit, sambladig, stjärnlik, 5-flikig, flikar spetsiga. Kronans svalg har 5 vita knölar. Foder sambladigt, djupt 5-flikigt, flikar smala, spetsiga. Ståndare 5 i en konformad grupp. Pistill uppbyggd av flera fruktblad, med 1 stift. Blomställningen ett knippe.
  • Blad: Strödda. Basalblad skaftade, de översta bladen stjälkomfattande. Bladskiva oval-äggrund, helbräddad, något porös, hårig.
  • Frukt: 4-delad klyvfrukt. Delfrukter nötlika, skrovliga.
  • Växtplats: Gårdsplaner, trädgårdar, åkrar, skräpmark, soptippar. Prydnads- och odlingsväxt, ibland odlingsrest eller förvildad.
  • Blomningstid: Juni-augusti.

Gurkörten är en ettårig snabbväxande ört som ser lustigt burrig ut med sin kraftiga behåring. Den härstammar från de västra delarna av Medelhavsområdet, men som kulturföljeslagare har den spritt sig till nästan hela Europa. Man hittar den bara sporadiskt i naturen hos oss i förvildad form. Gurkörten är en gammal medicinalväxt som klarar sig bra i vårt klimat. Man har använt både dess blommor och blommande toppskott, färska och torkade, bl.a. för behandling av feber, som vätskedrivare och för gynekologiska besvär, och också för behandling av ångest och depression. Men den har också tillskrivits mera mystiska egenskaper: te berett på gurkört har sagts förhöja själsstyrkan och bara att bära en färsk blomma i knapphålet lär ha gett mod och skyddat mot all slags faror! Man kan använda de färska, unga bladen i sallader och soppor, de större t.ex. som omslag till dolmar. De påminner till smaken om gurka, därav namnet. Bladen har ganska styva hår, så det är bäst att antingen skära dem i smala strimlor eller sätta dem i hett vatten för en stund för att mjuka upp håren. Gurkörten innehåller en liten mängd pyrrolizidinalkaloider som är skadliga för levern, vilket gjort att produkter gjorda av gurkört bara får säljas på apotek. Av samma anledning skall man inte använda gurkört som man plockat i sin köksträdgård i större mängder eller regelbundet. Gurkörten är en utmärkt nektarväxt vilket syns på den livliga ström av bin och humlor som besöker en blommande gurkört.

Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page