© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Höstfibbla

Scorzoneroides autumnalis

  • Latinsk synonym: Leontodon autumnalis
  • Familj: Cikoriaväxter – Cichoriaceae (Compositae)
  • Växtform: Flerårig ört.
  • Höjd: 10–40 cm.
  • Blomma: Radiärsymmetrisk, 2,5–3 cm bred, bredare än hög, korgblomställning som skyddas av holkfjäll och består av många strålblommor. Kronor gula, sambladiga, i spetsen tunglika och 5-tandade. Foder ombildade till fjäderpenslar. Pistill uppbyggd av två fruktblad. Ett stift och två märken. Fem ståndare. Ståndarknappar sammanväxta till ett rör runt stiftet.
  • Bladen: Bladskiva smalt oval, i kanten parflikig eller sällan stortandad, kal, avsmalnande till ett vingat skaft. Flikar långa och smala. Blad rosettställda vid basen.
  • Frukten: Gulaktig, nästan slät nöt. I spetsen en ca 6 mm lång fjäderpensel (rest av reducerat foder).
  • Växtplats: Stränder, hällmarker, vägkanter, gårdar, stigar.
  • Blomningstid: Juli–september(–oktober).

Höstfibblan är en flerårig växt med mjölksaft. Korgblomställningarna är i toppen av den vanligen bladlösa, förgrenade stjälken (små stödblad finns i blomställningen). Holkfjällen som omger korgen överlappar och är placerade i två-tre rader.

Artens förra vetenskapliga namn Leontodon betyder ordagrant lejontand. Namnet kan härledas från bladskivornas långa flikar. Tidigare hörde maskrosorna (Taraxacum) till samma släkte. Släktena kan dock skiljas på pappusen dvs. fruktens hårpensel ( som egentligen är ombildat foder). Maskrosornas hårpensel är skaftad och består av enkla hår. Höstfibblans hårpenslar är oskaftade och består av fjäderhår. Höstfibblornas blommor kräver korspollination för att befruktas. Många närbesläktade arter t.ex. Hieracium-fibblorna och maskrosorna är apomiktiska dvs. de kan bilda frö utan befruktning.

Det finns tre varieteter av höstfibbla i Finland. Var. autumnalis har många korgar och är nästan hårlös. Var. pratensis har få korgar och korgskaftet är lång- och ofta mörkhårigt. Var. taraxaci har en enda korg och dess skaft är lång- och mörkhårigt. Sommarfibblan (L. hispidus) kan skiljas från höstfibblan på att dess bladskivor är bredflikiga och stjärnhåriga.

Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page