© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio, Per-Olof Wickman. All rights reserved.

Johannesnycklar

Orchis militaris

  • Familj: Orkidéer – Orchidaceae
  • Växtform: Flerårig ört. Rotknölarna små, äggformade.
  • Höjd: 25–30 cm. Stjälken oftast grön, ibland rödskiftande upptill.
  • Blomma: Zygomorf, ljusröd på utsidan, mörkröd på insidan, ca 1,5 cm bred. 6 hylleblad i två ringar varav ett har utvecklats till läpp, och ovanpå denna sitter de översta hyllebladen som en hjälm. Hjälmen sitter nedtill i hyllet, med sporre, i mitten ljusare med purpurfärgade prickar, 10-14 mm lång, rätt smal med 3 flikar som gör att den påminner något om en människogestalt. Sporren kort och cylindrisk. Könspelare med 1 ståndare, 2 märken. Blomställningen ganska tätt, brett ovalt-koniskt ax. Blommorna kumarindoftande. Blomställningens stödblad hinnliknande.
  • Blad: Strödda, nästan rosettartat vid stjälkens bas, utan skaft, 2-5 st. Bladskivan helbräddad, parallellnervig, tjock, glänsande, ljusgrön, utan prickar. Blomställningen skyddas av de lockartade övre bladen i utvecklingsskedet.
  • Frukt: Kapsel med stoftartade frön.
  • Växtplats: Vägrenar, skogsbryn, gläntor och kalkbrott, ibland skräpmark.
  • Blomning: Juni.

Johannesnycklar är fridlyst i hela landet.

Artens militaristiska vetenskapliga namn är relaterat till dess blommor, som påminner om en soldat med hjälm: de fem hyllebladen som böjer sig över könspelaren formar en hjälm, könspelaren är ansiktet och i läppens flikar kan man urskilja en människokropp med händer och fötter. Johannesnycklar är en av sitt släktes ståtligaste arter då den blommar och väcker uppmärksamhet genom sitt läge på väl synliga platser. Det första exemplaret hittades i Finland sommaren 1983, vilket var något av en botanisk sensation. Senare har det visat sig att det i växtmuseet finns ett annat exemplar som hittades i Strömfors redan 1860, och som felaktigt ansetts vara en Sankt Pers nycklar (O. mascula). Även Elias Lönnrot nämnde att växten förekommer på Åland i sin flora från år 1860, men senare botaniker har funnit detta påstående så osannolikt att det inte nämnts i senare litteratur.

Orkidéerna är mycket rörliga och kan dyka upp på oväntade platser. De producerar en astronomisk mängd minimala frön, som vinden kan föra över avstånd på hundratals, rentav tusental, kilometer. Nya förekomster av johannesnycklar har hittats här och där, alltid på kalkrika platser som är starkt påverkade av människan, som till exempel fabriksområden, vägrenar och arméns träningsområden. De flesta sådana förekomster har bestått av en eller några växter, vilket ännu inte är tillräckligt för att man ska kunna tala om ett permanent bestånd i vår natur. Hos oss finns inga naturliga lagom öppna platser med mycket kalk, men man kunde tänka sig att arten gör sig hemmastadd i närheten av något kalkbrott, så att man kan tala om en äkta inhemsk population.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page