© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kantig fetknopp

Sedum sexangulare

  • Familj: Fetbladsväxter – Crassulaceae
  • Växtform: Flerårig ört. Något tuvbildande.
  • Höjd: 3-8 cm. Stjälken uppåtstigande-liggande.
  • Blomma: Kronan radiärsymmetrisk, klargul, ca 1-1,5 cm bred; 5 kronblad, 4-5 mm långa. 5 foderblad. 10 ståndare. Pistillen fribladig, 5 pistiller, Blomställningen knippe med 1-3 blommor.
  • Blad: Strödda, i tydliga rader särskilt på blomlösa skott, utan skaft, På blomlösa stjälkar är bladen mycket tättsittande, glesare på blombärande stjälkar. Bladskivan omvänt äggrund-linjär, cylindrisk, köttig, kal, mörkgrön-rödskiftande.
  • Frukt: Kapsel med flera frön, 5 tillsammans.
  • Växtplats: Hällmark, sluttningar, ängar. Även prydnadsväxt, sällan förvildad.
  • Blomning: Juni.

Det område som idag är Finland har upplevt istiden och därpå följande faser. Alla klippor har inte hunnit förses med ett ordentligt jordlager, utan kala klippor och sådana som täcks av ett tunt humuslager är vanligt förekommande i vår natur. Dessa bebos av arter som anpassat sig till torra och soliga förhållanden. Fetbladsväxterna med sina köttiga blad är de som bäst klarar av långa perioder av torka. Kantig fetknopp förekommer endast på Ålands huvudö, Fasta Åland. På artens utbredningsområdes gränser begränsas förekomsterna av klimatet och jordmånen: på Åland råder ett milt havsklimat och jordmånen är näringsrik och kalkhaltig. Kantig fetknopp odlas sällan i trädgårdar, även om den liksom många av sina släktingar lämpar sig som prydnadsväxt. Som sådan kunde den vara mycket dekorativ eftersom den bildar täta, låga och vackert gröna mattliknande bestånd.

Kantig fetknopp påminner mycket om gul fetknopp (S. acre), men som namnet antyder är dess skott kantiga, eftersom de smala bladen är ordnade i fem eller sex rader. Särskilt tydligt syns detta i fråga om blomlösa skott. I princip kunde en provsmakning visa vilken art det handlar om: kantig fetknopp smakar milt, medan gul fetknopp är brännande bitter. Den bittra saften är ändå giftig och kan till och med orsaka blåsor vid kontakt med huden. På arternas gemensamma växtplatser börjar kantig fetknopp blomma ett par veckor senare än sin släkting. Gul fetknopp är dessutom betydligt vanligare och förekommer i naturen även på fastlandet ända upp till norra Österbotten.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page