© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kornvallmo

Papaver rhoeas

  • Familj: Vallmoväxter – Papaveraceae
  • Växtform: 1-årig ört
  • Höjd: 30-60 cm. Stjälk med blad, och styva utåtriktade hår.
  • Blomma: Radiärsymmetrisk, 7-8 cm bred. Kronblad 4, röda, ibland med en svart fläck på basen. 2 foderblad som faller av då blomman öppnar sig. Många ståndare. Pistill sambladig med flera märken. Enstaka blomma i ändan av blomskaftet.
  • Blad: Strödda, med skaft. Bladskiva lansettlik-omvänt äggrund. Åtminstone de lägsta bladens flikar breda och trubbiga. De översta bladen har en lång mittflik.
  • Frukt: Kapsel som är tunnformad, 7-19 mm lång, kal, med en märkesskiva med 7-16 märkesstrålar.
  • Växtplats: Hamnar, sädesfält, soptippar, vägrenar, skräpmark och gårdsplaner. Också odlad.
  • Blomningstid: Juli-august.

Kornvallmo förekommer sporadiskt och är rätt sällsynt i Finland, men man kan ibland påträffa massförekomster som härstammar från fröbanken på åkrar eller ängar som nyligen plöjts. Kornvallmons stålande röda blommor väcker lätt uppmärksamhet. Sedd genom ett bis eller en humlas fasettögon ser de emellertid helt annorlunda ut. Steklarna ser färger och färgblandningar på samma sätt som människan, men använder sig av andra delar av spektret. Ett bi kan inte uppfatta röd färg överhuvudtaget, men däremot nog ultraviolett. Det är svårt att föreställa sig hur vallmons blommor uppfattas, sedda genom biets fasettögon. Med tanke på pollineringen är det förstås viktigare hur en insekt uppfattar blomman, inte hur människan gör det. Tur nog för kornvallmon kan det mänskliga ögat också njuta av blommans granna färg, vilket gjort att den blivit en rätt populär prydnadsväxt.

Kornvallmon påminner om sin släkting rågvallmon, (P. dubium), men man kan skilja på dem med hjälp av kapselns form. Det förekommer också mindre skillnader i stjälkens hårighet och i kronans storlek och färg.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page