© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Lappvedel

Oxytropis lapponica

  • Familj: Ärtväxter – Fabaceae (Leguminosae)
  • Växtform: Flerårig ört. Huvudroten upprätt-sned.
  • Höjd: 5–15 cm. Stjälken nedliggande-uppstigande, förgrenad vid basen, med liggande hår.
  • Blomma: Zygomorf, blå-blåviolett eller sällan vit, 8-12 mm lång, fjärilliknande (5 kronblad, det översta segel, vingar på sidorna och en köl bildad av två kronblad nertill), kölen avsmalnande, uddspetsad. Fodret 5-flikigt, svarthårigt. 10 ståndare, pistillen uppbyggd av 1 fruktblad, 1 märke. Blomstllningen en tät klase med 7-9 blommor, långt skaft, sitter i ett bladveck.
  • Blad: Strödda med skaft och stipler. Bladskivan parbladig med 7-10 bladpar, uddblad. Småbladen lansettlika-smalt ovala, avsmalnande, helbräddade, gråhåriga. Stiplerna delvis sammanväxta.
  • Frukt: 18-25 mm lång, vassuddad, svarthårig, 1-rummig balja, oftast med 8 frön.
  • Växtplats: Tunturikankaat, vyörysorarinteet?.
  • Blomning: Juli.

Lappvedel är starkt utrotningshotad och fridlyst i hela landet.

Arten är så sällsynt hos oss att man ibland har betvivlat att den hör till vår flora. Orsaken till att den är så ovanlig ligger i dess krävande natur: lappvedel behöver en växtplats med mycket kalk, och sådana finns det få av i Lappland. I regel växer arten på kalfjällets vindpinade platser som bara har ett tunt snötäcke på vintern och där förhållandena är mycket stränga, men å andra sidan smälter snön tidigt på våren. På sommaren kan dessa ställen kännas igen som grusfläckar med knapp växtlighet. Den enda kända förekomsten finns på ungefär 660 meters höjd vid Saanafjället, men dessutom har arten påträffats i naturskyddsområdet i Malla, så ifall man är botanikintresserad och rör sig i Lappland lönar det sig att hålla ögonen öppna.

Lapvedel påminner mycket om den vanliga fjällvedel (Astragalus alpinus) till utseendet. Skillnaderna är små, och i terrängen är det i stort sett omöjligt att se skillnad på dem. Kronans köl saknar ändå alltid udd hos fjällvedel, medan den hos lappvedel är klart uddspetsad. Dessutom finns olikheter i småbladens form och behåring.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page