© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Nässelsnärja

Cuscuta europaea

  • Familj: Vindeväxter – Convolvulaceae (tidigarea Snärjeväxter – Cuscutaceae)
  • Växtform: 1-årig klorofyllös parasit.
  • Höjd: T.o.m. 1 m lång vek, slingrande stam.
  • Blomma: Radiärsymmetrisk, trattlik. Krona ljusrosa-vit, 3–4 mm lång och 4- eller 5-flikig. Flikar snett uppåtriktade och med rund spets. I kronans rör ofta små fjällika bikronflikar. Foder 5-flikigt, färglöst. Pistill uppbyggd av sammanväxta fruktblad, 2-talig. Två stift och märken. Fem ståndare fästa mellan kronflikarna.
  • Bladen: Mycket små, ljusbruna, fjällika, trekantiga med rund spets. Blad strödda. (Bladen i bilder hör till värdväxter.)
  • Frukten: Rund, tunnväggig kapsel.
  • Växtplats: Gårdar, runt byggnader, väg- och åkerrenar, bäckkantssnår.
  • Blomningstid: Juli–augusti.

Nässelsnärjan är en ettårig, klorofyllös parasit. Den lever utan förmåga till fotosyntes och utan rötter helt på andra växter och är alltså en helparasit. Om den inte i tid hittar en värdväxt kan den förflytta näring från de basala delarnas vävnader till toppen. På detta sätt vissnar de basala delarna bort. Sugrotsanlag bildas på insidan av skott som slingrar sig runt en värdväxt. Vid lämpliga förhållanden avger värdväxten kemiska signaler som utlöser själva sugrötternas utveckling. Sugrötterna förgrenar sig i värdväxtens vävnader och stjäl allt växten behöver, från vatten till socker.

I Finland finns två underarter som skiljer sig på växtplatsvalet. Strandsnärjan (ssp. halophyta) är mindre förgrenad och har tunnare stjälk än nominatfomen (ssp. europaea). Den växer som namnet säger på havstrandängar. Båda underarterna utnyttjar som värdväxter nässla, humle och ett tiotal andra, vanligen perenna, örter.

I Finland växer även två andra Cuscuta-arter, amerikansk grovsnärja (C. campestris) och klöversnärja (C. epithymum). Den amerikanska grovsnärjans blommor är gulaktiga, likaså stammen och pistillernas märken är huvudlika. Märkena på klöversnärjan, som främst parasiterar på klöver, är speciellt långa. De är klart längre än fruktkapseln.

Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page