© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Nässla

Urtica dioica

  • Familj: Nässelväxter – Urticaceae
  • Växtform: 2-årig, dioik ört.
  • Höjd: 30–150 cm.
  • Blomma: Enkönad. Hanblomma: 4-taligt foderlikt, grågult hylle. Vid varje hylleblad en ståndare vars ståndarsträng i knoppstadiet är inåtvriden. Ståndarknappar gula. Honblomma: Hylle med 2 större och 2 mindre gråaktigt gröna, håriga blad. De större hyllebladen skyddar pistillen och senare nöten. Pistill med ett stift. Fruktämnet enrummigt.
  • Bladen: Skaftade och med smala stipler. Bladskaftet och bladnervernas undersida bränn- och finhåriga. Bladskiva hel, äggrund – smalt äggrund och med hjärtlik (åtminstone hos de lägre bladen) eller rund bas, sågad kant. Mellanbladens bladskiva 2 ggr. längre än bred och bladskaftet högst hälften så långt som bladskivan. Bladen korsvis motsatta.
  • Frukten: Gulaktig, oval och platt nöt.
  • Växtplats: Gårdar, husväggar, trädgårdar och ruderatmarker.
  • Blomningstid: Juli – september.

Nässlan är en perenn nyttoväxt. Den är vanligen tvåbyggare. Stammen är fyrkantig, försedd med brännhår och vanligen oförgrenad. Det finns två underarter av nässla i Finland. Den allmännare brännässlan (ssp. dioica) är sydlig till sin utbredning. Den smalbladiga fjällnässlan (ssp. sondenii) som nästan saknar brännhår är koncentrerad till norra Finland. Brännässlan bildar lätt stora bestånd med hjälp av sin revande jordstam. Brännhåren fungerar som injektionssprutor. Den knopplika spetsen bryts av då den vidrörs och den ihåliga nålen tränger in i huden och avsöndrar en svidande syralösning.

Brännässlan har använts till mycket. Av fibrerna har man framställt nät, linne och underkläder mm. Nässelvatten, som fås genom att blötlägga växten några dagar, är ett bra gödsel i trädgården. Nässlan har även använts som läkeväxt mot diverse krämpor. C-vitaminhalten i nässlan är hög.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page