© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Nysrot

Veratrum album

  • Familj: Ormbärsväxter – Melanthiaceae (tidigare Kärrliljeväxter)
  • Växtform: Flerårig ört. Jordstock kort och tjock.
  • Höjd: 60-120 cm. Stjälk grov, 1,5-2 cm tjock, ihålig.
  • Blomma: Radiärsymmetrisk, 15-20 mm bred. Hylleblad 6 i två likartade kransar. Hylleblad gulgröna, vita i kanterna och i spetsen, smalt ovala, sågtandade. Ståndare 6. Pistill med 3 stift. Blomställningen en sammansatt klase med många blommor.
  • Blad: Strödda, oskaftade. Bladskiva brett oval, 10-20 cm lång med kraftiga nerver, på undersidan hårig.
  • Växtplats: Fuktiga ängar, strandbuskagen, källområden. Även använd som prydnadsväxt.
  • Blomningstid: Juni-augusti.

Nysroten (ssp. lobelianum) är fridlyst i hela landet.

Nysroten har endast en ursprunglig växtplats i Finland. Trots att arten är sällsynt är den oblyg när det gäller utseendet: den förbipasserande vandraren kan inte undgå lägga märke till den drygt meterhöga växten med det egenartade utseendet. Visserligen är de gulgröna, rätt små blommorna ganska anspråkslösa, men det är de stora och vackra bladen som väcker uppmärksamhet. Det är lätt att känna igen nysroten men svårt att hitta den. Växten skrevs först år 1971 in i listan över inhemska arter efter det att man upptäckt ett litet bestånd i obygden i norra Finland. Det är fortfarande den enda förekomsten och den finns i norra Lappland, längs stranden av Vaisjoki i Utsjoki nära norska gränsen. Beståndet utgör en del av en större förekomst i den norska Finnmarken, på Kolahalvön och i norra Ryssland. Från beståndet i Finland är det ändå rätt långt till följande bestånd i Norge, ca 60 km. Nysörten är en rätt allmän och t.o.m. rikligt förekommande växt på de andra ställen den växer i de tempererade delarna av Eurasien. Roten har i tiderna använts som nyspulver, vilket namnet också tyder på.

Arten har en vitblommig form (vit nysrot; ssp. album) som också odlas som prydnadsväxt och som ibland kan förvildas, precis som den rödbrunblommiga svarta nysroten, (V. nigrum).

Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page