© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Opiumvallmo

Papaver somniferum

  • Familj: Vallmoväxter – Papaveraceae
  • Växtform: 1-årig ört.
  • Höjd: 30-70 cm. Stjälk med blad, nästan kal.
  • Blomma: Radiärsymmetrisk, 8-10 cm bred. Kronblad 4, vanligen röda, ibland vita, ljust eller mörkt blåröda. Foderblad 2, faller av då blomman öppnar sig. Många ståndare. Pistillen sambladig, med flera märken. Blomställning med 1-3 blommor, enstaka i ändan på varsitt blomskaft. Knoppen äggformad till oval.
  • Blad: Strödda. De lägsta bladen har korta bladskaft, de översta saknar bladskaft och är stjälkomfattande. Bladskivan smalt oval–äggrund, oregelbundet sågtandad, blågrön.
  • Frukt: Avlångt rund, 13-27 mm kal kapsel. Kapselns märkesskiva har vanligen 8-12 märkesstrålar.
  • Växtplats: Gamla trädgårdar, skräpmark, soptippar. Prydnadsväxt, förvildad.
  • Blomningstid: Juli-augusti.

Opiumvallmon förekommer veterligen inte som vild – den torde ha utvecklats från arten Papaverum setigetum som växer i Medelhavsområdet. Opiumvallmon odlas hos oss ofta som en ettårig prydnadsväxt. Den påträffas också rätt ofta som förvildad, tillfälligt eller mer eller mindre permanent på kulturpåverkad mark, t.ex. i gamla trädgårdar och på jordhögar.

Opiumvallmons utseende varierar rätt mycket. De bästa kännetecknen utgörs ofta av att blomställningen innehåller flera blommor, att bladen är något, men inte mycket flikiga, och av kapselns form. Ofta används antalet märkesstrålar på märkesskivan som kännetecken vid bestämning av vallmoarter, men man har märkt att de varierar kraftigt beroende på omständigheterna.

Opiumvallmon är en gammal läkeväxt som både prisats och kritiserats och dess mjölksaft innehåller många alkaloider, varav morfin, kodein och papaverin hör till de viktigaste ur medicinsk synpunkt. Opium används inom medicinen för smärtlindring, som hostmedicin och mot svår diarré. Opiumvallmon är inte bara en viktig medicinalväxt utan används också som narkotika. Mjölksaften i de opiumvallmor som används som prydnadsväxter saknar narkotiska egenskaper. Växtens frön innehåller inga alkaloider, men den olja som pressas ur dem används som krydda och garnering vid bakning.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page