Calendula arvensis Calendula arvensis

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Ringblomma

Calendula officinalis

  • Familj: Asterväxter – Asteraceae (Compositae)
  • Växtform: 1-årig ört.
  • Höjd: 20–50 cm. Stjälken uppåtstigande-upprätt, helt och hållet hårig, även glandelhårig. Obehaglig lukt.
  • Blomma: Blommorna bildar 4-7 cm breda blomkorgar som skyddas av holkfjäll. Blomkorgens gula-orangea-rödgula strålblommor tungliknande, 3-tandade i spetsen, diskblommorna gula-brunskiftande, trattlika, små (ibland är samtliga blommor tungliknande). 5 ståndare. Pistillen sambladig, 1 stift, 2 märken. Holkfjäll i 2 rader, nästan linjära. Blomkorgarna enskilt i stjälkens topp.
  • Blad: Strödda, med skaft-utan skaft, de nedre bladens skaft vingade, de övre bladen stjälkomfattande. Bladskivan smalt omvänt äggrund-avlång-lansettlik, rundad-rätt avsmalnande, helbräddad-glest tandad, hårig.
  • Frukt: Taggig nöt, krokig eller med lång näbb.
  • Växtplats: Vägrenar, soptippar, skräpmark, gräsmattor, blomrabatter. Prydnadsväxt, förvildad.
  • Blomning: Juni-oktober.

Ringblomman växer naturligt i Sydeuropa, men dess egentliga ursprung är okänt. I Finland är den en populär sommarblomma och ibland kan den påträffas också som förvildad. Både den vilda orangea ringblomman och förädlade former med olika färger odlas.

Ringblomman har varit viktig inom folkmedicinen redan i det forna Grekland, Rom och Arabien. Det mest kända användningsområdet för ringblomman är olika hudproblem. Med olika dekokter har man försökt bota till exempel små sår, hudvalkar, eksem, klåda, brännskador, insektbett och hemorrojder. Karotenoiderna ringblomman innehåller hjälper hudens ytvävnad att förnya sig och förebygger infektioner eftersom de är antibakteriella. Man har lagt märke till ringblommans effekter också inom skönhetsvården, där den används i ansiktsvatten, krämer och annan kosmetika. Ifall man sköljer blont hår med ringblomma får det en guldaktig nyans, och redan under vikingatiden använde kvinnorna växten för att färga håret. Samma teknik har använts för att göra kanariefåglars fjäderskrud vackrare. Också textilier kan färgas med ringblomma, och arten innehåller rikligt med eteriska oljor, så den har använts som råvara vid parfymtillverkning.

I små mängder går ringblomman att dricka som té, och de kronbladslika strålblommorna passar i många maträtter. Som bäst motsvarar ringblommans färg saffran och den har även använts som ersättning för denna dyrbara krydda. I större mängder är ringblommans smak ändå obehaglig. Bladen kan ätas som sallad; smaken är i bästa fall söt men ofta bitter. Dessutom är ringblomman en prydnad för trädgården, och skyddar andra växter från skadeinsekter. Då den odlas tillsammans med nyttoväxter drar den till sig rapsbaggar och verkar avskräckande på nematoder. Ringblommans blomställningar öppnas normalt inte under lågtryck, så den fungerar också som barometer – med andra ord en verkligt mångsidig växt.

Andra arter i samma familj

Follow us!Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page