Phlomis purpurea Phlomis italica Phlomis fruticosa

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Röd lejonsvans

Phlomoides tuberosa

  • Familj: Kransblommiga växter – Lamiaceae (Labiatae)
  • Växtform: Flerårig ört. En del av rötterna knölförsedda.
  • Höjd: 50-100 cm. Stjälk 4-kantig, mörkröd.
  • Blomma: Krona zygomorf, ljusröd-blåröd, 15-20 mm lång, sambladig, 2-läppig. Övre läppen välvd, hårig med en vit tofs i spetsen; nedre läppen 3-flikig. Foder radiärsymmetriskt, 5-flikigt. Ståndare 4 varav 2 korta, 2 långa. Pistill uppbyggd av flera fruktblad med 1 stift, 2 märken. Blomställningen en toppställd, axartad, gles grupp av tätt kransställda blommor som utgår från bladvecken.
  • Blad: Motsatta, basala blad långskaftade, stjälkblad oskaftade. Bladskiva äggrund, med hjärtlik bas, hårig undertill, gleshårig ovanpå, naggad; stjälkbladens bladskiva mindre, äggrund-oval, tillplattat hjärtlik. Blomställningens stödblad lansettlika, betydligt längre än blommorna.
  • Frukt: 4-delad klyvfukt.
  • Växtplats: Vägkanter, bangårdar, skräpmark, parker.
  • Blomningstid: Juni-juli.

Röd lejonsvans är ett exotiskt inslag i den finländska naturen. Artens ursprungliga utbredningsområde sträcker sig från Mellaneuropa till sydvästra Asien och till Sibirien, där den växer på torra stäpper, ängar och steniga kullar. I Norden har den av någon anledning blivit hemmastadd bara i Finland, och också hos oss är den en rar kuriositet. Den har hittats ända upp till Uleåborg och den har spritt sig i naturen från trädgårdar eller som fröinkomling. Det mer permanenta utbredningsområdet i Finland ligger ändå längre söderut, lättast hittar man den här kulturväxten i Trängselfinland, längs vägar, i mullhögar eller i skogsbryn och i närheten av husruiner. De exemplar man hittar i naturen är det bäst att lämna kvar – om man vill försköna sin trädgård med röd lejonsvans är det bara att gå till trädgårdsaffären. De ljust lilaröda blommorna gör växten till ett fint blickfång i en solig perennrabatt och den kan också användas som snittblomma. De styva, rödaktiga stjälkarna torkar på hösten och kan lämnas kvar över vintern eller så tar man in dem och torkar dem och använder dem som eterneller. Släktet innehåller flera arter och flera av dem kunde antagligen passa som perenner i vårt klimat även om det är bara röd lejonsvans som tillsvidare testats.

Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page