Actaea rubra Actaea rubra Actaea rubra

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Röd trolldruva

Actaea erythrocarpa

  • Familj: Ranunkelväxter – Ranunculaceae
  • Höjd: 30–50 cm. Stjälk med vinklade leder.
  • Blomma: Vanligen radiärsymmetrisk, diameter ca. 1 cm. Vit (ibland rödaktig), 0–4-bladig krona med blad vars bas är smal. Foder 3–4-bladigt, bladen spetsiga. Krona och foder tidigt avfallande och kortare än ståndarna. 15–20 ståndare. Pistill uppbyggd av ett fruktblad och har ett stift. Blomställning en tät klase.
  • Bladen: Stora, ljusgröna, vanligen 4–5 ggr parbladiga-fingrade. Småblad ovala-äggrunda med utdragen spets, nästan kala och stortandade i kanten. Uddbladets bas vanligen tvär eller avsmalnande, mittflik tydligt längre än sidoflikar och uddtanden klart längre än kantens tänder. Bladen strödda.
  • Frukten: Rött, 10 mm lång, mångfröigt bär.
  • Växtplats: Relativt torra lundar, bäckkanter, åbrinkar, nedanför klippbranter speciellt i kalkområden.
  • Blomningstid: Juni.

Röda trolldruvan har kommit till Finland från öster, Eurasien, där den är en typisk barrskogsart. I artens blomställning som är en klase, ingår vanligen 10–12 blommor med en unken lukt. Artens frukt är ett bär, medan de flesta ranunkelväxter (Ranunculaceae) har torra frukter.

Röda trolldruvan är en perenn art som påträffas i skuggiga delar av torrare lundar. Den föredrar kalkhaltig jordmån. Man hittar den ofta vid åsbrinkar och bäckkanter i skuggan av vide- och rödvinbärsbuskar och vid klippbranter. Alla växtens delar är giftiga.

Man påträffar även en annan Actaea-art i Finland, trolldruvan eller trollbäret (A. spicata). Arterna kan skiljas på att den senare har annorlunda blad (mörkare ocv 3 ggr parflika) och svarta bär.
Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj
Träd och buskar i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page