Malva sylvestris ssp. mauritiana Malva sylvestris ssp. mauritiana Malva sylvestris ssp. mauritiana

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Rödmalva

Malva sylvestris

  • Familj: Malvaväxter – Malvaceae
  • Växtform: 2- eller flerårig ört.
  • Höjd: 30–100 cm. Stjälken liggande-upprätt, stjärn- och enkelhårig.
  • Blomma: Radiärsymmetrisk, 3-6 cm bred. 5 rödvioletta kronblad, mörka nerver, ljusare vid basen, urnupna i spetsen. Fodret 5-flikigt. Ytterfodret 3-bladigt, bladen smalt lansettlika. Flera ståndare, ståndarsträngarna hopvuxna till ett rör runt pistillen. Pistillen sambladig, flera märken. Blommorna sitter i bladvecken, parvis eller i små grupper.
  • Blad: Strödda med skaft och stipler. Bladskivan njurformig-hjärtformig, hårig-nästan kal, glänsande ovantill, grunt 3-7-flikig, flikarna halvcirkelformade-äggrunda, tandade.
  • Frukt: Bred, platt, ringformad klyvfrukt. Småfrukterna rynkiga på ytan, vasstandade, kala-håriga, 1 frö.
  • Växtplats: Hamnar, lastplatser, trädgårdar, vägrenar, skräpmark.
  • Blomning: Juli-september.

Hos oss är rödmalvan en gammal kulturföljeslagare som nästan enbart påträffas i närheten av bosättningar. Det är oklart varifrån den ursprungligen härstammar, eftersom den i ett tidigt skede spridits så flitigt över hela Europa och så småningom också i andra delar av världen. Man anser den ändå vara en eurasisk växt som hör hemma på rätt torra och öppna platser.

Rödmalvan är en gammal nyttoväxt som uppskattades som grönsak men i första hand som en mångsidig medicinalväxt. Ännu i början av modern tid betraktade man den som ett slags universalmedicin. Malva sänkte febern, botade nästan alla former av värk samt hjälpte mot insektbett och sår. Malvans blad främjade födseln och med dess hjälp kunde man också avgöra ifall en kvinna var fruktsam. Man föreställde sig att malvan kunde hjälpa människan att ställa sig över sina instinkter och passioner, så den motverkade alltså även kärleksdrycker. Malvan ansågs till och med vara ett botemedel mot dumhet! De flesta av dessa påståenden är förstås lättrogna människors struntprat, men ingen rök utan eld: malvan innehåller ämnen som aktiverar immunförsvaret och dämpar infektioner. Man undersöker fortfarande växtens medicinska egenskaper.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj
Träd och buskar i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page