Geranium endressii Geranium macrorrhizum

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Ryssnäva

Geranium sibiricum

  • Synonym: Sibirisk näva
  • Familj: Näveväxter – Geraniaceae
  • Växtform: Flerårig ört.
  • Höjd: 20–50 cm. Stjälk vek, förgrenad, kantig med nedåt-utåtriktade vita hår.
  • Blomma: Radiärsymmetrisk, 10–15 mm bred. Kronblad 5, ljust blåröda med mörka ådror och något urnupen spets. Foderblad 5, vithåriga, lika långa som kronbladen. Ståndare 10. Pistill uppbyggd av flera fruktblad med 1 stift, 5 märken. Blommorna vanligen ensamma.
  • Blad: Blad långskaftade, dels i basal rosett, dels motsatta längs stjälken. Bladskiva 5-kantig, handnervig, de nedre 5–7-, de övre 3-flikiga, flikar smala, vasst sågtandade.
  • Frukt: 5-delad klyvfrukt, spetsen näbbartad, rullar ihop sig vid mognad. Delfrukter släta, håriga.
  • Växtplats: Trädgårdar, skräpmark, renar. Prydnadsväxt, ibland förvildad.
  • Blomningstid: Juli–augusti.

Det förekommer tiotals olika vilt växande nävor i Europa och också hos oss ett dussintal mer eller mindre etablerade nävearter. I trädgårdar kan man stöta på ännu fler arter och sorter. Det är lätt att förstå varför: nävorna är helt enkelt vackra. Särskilt väl lämpade är de för t.ex. sommarstugetomten eftersom de sällan betas av harar eller hjortar. Däremot kan en naturvän glädjas åt att blommorna drar till sig en massa pollinatörer, allt från små flugor till ståtliga dagfjärilar.

Ryssnävan är som namnet avslöjar av östeuropeiskt ursprung. Den har anpassat sig så väl till vårt klimat att den ibland förvildats. I våra parker och trädgårdar hittar man också andra nävor som odlas som prydnadsväxter. Spansknävan (G. endressii) härstammar från Pyrenéerna och gör gärna t.o.m. litet längre utstickare i vår natur. Den har rätt stora och vackert ljusröda blommor och påminner inte direkt om någon av våra inhemska nävearter. Däremot kan den förväxlas med den hos oss rätt sällan odlade, men ändå ibland förvildade flocknävan (G. macrorrizum). Lättast är det att skilja mellan arterna med hjälp av bladen: spansknävan har spetsflikiga, vasst sågtandade blad medan flocknävans bladflikar är breda och bladkantens tänder avrundade.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page