© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Springkorn

Impatiens noli-tangere

  • Familj: Balsaminväxter – Balsaminaceae
  • Växtform: 1-årig ört.
  • Höjd: 30-70 cm. Stjälk något förgrenad i övre delen, saftig, spröd, uppsvälld vid lederna.
  • Blomma: Zygomorf, 3-4 cm lång. Kronblad 5, gula, svagt rödprickiga, de fyra nedersta parvis sammanvuxna. Foderblad 3, det nedersta säcklikt med samma färg som kronbladen och en avsmalnande sporre som vanligen är framåtböjd ca 90 grader, ibland mer. Ståndare 5, ståndarknappar hopvuxna. Pistill uppbyggd av sammanvuxna fruktblad, med 1 stift och 5 märken. Blomställning en klase som är nedböjd under sitt stödblad och har 2-4 blommor. Kleistogama miniatyrblommor vanliga.
  • Blad: Strödda, skaftade. Bladskiva oval till äggrund, tunn, glest sågtandad med 7-16 par tänder.
  • Frukt: Hängande kapsel med 5 rum som spricker upp explosionsartat längs sömmarna då den är fullmogen och sprider fröna långt från moderväxten.
  • Växtplats: Lundar, bördiga kärr, källområden, längs bäckstränder.
  • Blomningstid: Juli-september.

Springkorn är fridlyst i Uleåborgs och Lapplands län.

Det ettåriga springkornet gror på våren och de några centimeter långa plantorna använder sina stora, hjärtformade hjärtblad för att samla kraft inför sensommarens blomning. Springkornet uppnår full storlek och framträder i all sin glans först i juli eller till och med senare. Blommande springkorn syns ofta på långt håll, inte minst för att springkornet ofta växer i stora, täta bestånd. Blomningstiden är lång, från midsommar ända till slutet av september. Bara klöverhumlan och trädgårdshumlan har tillräckligt lång sugsnabel för att kunna pollinera springkornet, men humlorna har inte alltid så lätt att hitta dess blommor eftersom de saknar doft och ofta gömmer sig under den täta bladskruden i lundens dunkel. Eftersom växten är ettårig och därmed helt beroende av fröproduktionen tryggar den för säkerhets skull sin fortplantning genom att också ha självpollinerade blommor som inte ens öppnar sig.

De flesta namn som växten har i Europa hänsyftar på de klubbartade fruktkapslarnas välkända egenskap att öppna sig explosionsartat vid minsta beröring: de fem flikarna drar blixtsnabbt ihop sig nerifrån och upp och slungar fröna åt olika håll. Också springkornets latinska namn ger en fingervisning om det här, på svenska betyder det ungefär “jag är känslig, rör mig inte”.

En annan balsaminväxt påminner om springkornet, nämligen nykomlingen kanadensiskt springkorn (I. capensis). Den är dock rätt ovanlig och dess blommor är rödgula och sporren smalnar av kraftigare och är mer framåtböjd.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page