© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Stjärnflocka

Astrantia major

  • Familj: Flockblommiga växter – Apiaceae (Umbelliferae)
  • Växtform: Flerårig ört.
  • Höjd: 50–80 cm. Stjälken hårlös, ihålig, mellanväggar vid lederna.
  • Blomma: Kronan radiärsymmetrisk, vit–röd, ca 2 mm bred; 5 kronblad, urnupna i spetsen, spetsen inåtvriden. Foderblad 5. Ståndare 5. Pistill uppbyggd av 2 fruktblad, 2-talig, 2 vid basen sammanväxta stift. Blomställningen tät, blomkorgliknande flock. Högbladen stora som kronblad, lansettlika, vita–rödskiftande.
  • Blad: Strödda, skaftet rännformat, rosettbladen har långa skaft. Bladskivan rundad, glänsande mörkgrön, 3–5-flikig, flikarna ovala–omvänt äggrunda, kanten tandad–flikig.
  • Frukt: Långsträckt, tvådelad, 6–8 mm lång, fjällig klyvfrukt.
  • Växtplats: Prydnadsväxt, ibland förvildad nära bosättning.
  • Blomningstid: Augusti.

Den europeiska stjärnflockan hör inte till de ursprungliga arterna i Finland, men den har odlats som prydnadsväxt redan länge hos oss och i södra Finland är den rätt etablerad i områden med trädgårdar. Man kan lätt tro att stjärnflockan inte är en flockblommig växt, eftersom dess flockblomma inte har flera skikt vilket är det vanliga, utan är enkel. Dessutom är högbladen, som hos de flesta flockblommiga växter är helt obetydliga, hos den här arten vackert rödskiftande vita och kronbladsliknande. Med hjälp av växtförädling har man tagit fram ännu mer dekorativa sorter. Sort är en klassificering man använder om sådana nytto- och prydnadsväxter som tagits fram genom förädling och urval. Sort sammanblandas ofta med art, den term som är den grundläggande enheten för klassificeringen av alla organismer. Inom de flesta arter finns visserligen ofta av naturen grupper som skiljer sig från varandra, som underarter, varianter och former. Deras utseende är olika, och detta gäller ofta också utbredningen och växtplatsen. Förädling är i praktiken evolution som människan medvetet styr och påskyndar, och med vars hjälp växterna man vill förädla förändras i önskad riktning upp till hundratals miljoner gånger snabbare än i naturen. Inom växtförädlingen har man traditionellt använt sig av urval, korsning av olika stammar inom samma art och till och med korsning av olika arter. Trädgårdssorter med vackert röda blommor, röda stjärnflockor, tagits t.ex. fram genom en korsning av alpstjärnflocka (A. carniola) och stjärnflocka.

I naturen växer stjärnflockan bl.a. på fuktig ängsmark, så arten trivs bäst i fuktig jordmån, även om den inte ställer stora krav på sin växtplats. Den förökar sig vegetativt genom korta utlöpare, och i naturen också genom frön. Stjärnflockarna lockar effektivt till sig särskilt små fjärilar som suger nektar från blommorna.

Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page