Althaea officinalis Althaea officinalis Althaea officinalis

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Stockros

Alcea rosea

  • Familj: Malvaväxter– Malvaceae
  • Växtform: 2- eller flerårig ört. Omfattande rotsystem.
  • Höjd: 100–250 cm. Stjälken oförgrenad.
  • Blomma: Radiärsymmetrisk, 5–10 cm bred. 5 röda, gula eller vita kronblad. Fodret 5-flikigt. Ytterfodret 6-7-flikigt. Flera ståndare, ståndarsträngarna hopvuxna till ett rör som omger pistillen. Pistillen sambladig, flera märken. Blomställningen en axliknande toppklase, blommornas skaft är mycket korta.
  • Blad: Strödda, med skaft och stipler. Bladskivan runt hjärtformad, 3-7-flikig, tandad, rynkig, strävhårig.
  • Frukt: Platt, ringformad klyvfrukt med flera delar. Småfrukterna har rynkig yta.
  • Växtplats: Skräpmark, vägrenar, jordhögar. Prydnadsväxt, emellanåt förvildad.
  • Blomning: Juli-september.

Till stockrosormas släkte hör ca 60 arter som växer naturligt i Europa, Sydvästasien och Centralasien. Släktet hör till malvaväxternas familj, vars arter typiskt har blommor vars ståndarsträngar vuxit ihop till ett rör runt pistillen. Den stora stockrosen har stora blommor och är en gammal prydnadsväxt, även om den blivit ovanligare med tiden. Idag odlas den köldkänsliga stockrosen i regel som ettårig, men i äldre inhemsk trädgårdslitteratur nämns att växten övervintrat utan problem. Kanske dylika mer tåliga sorter av stockros finns bevarade på något håll i vårt land. På många håll i Europa har arten smitit från trädgårdarna och förvildats, men någon ursprunglig naturlig förekomst känner man inte till. Man tänker sig att stockrosen uppkommit som en korsning mellan andra stockrosarter, kanske A. setosa och A. pallidula.

Stockrosen har vissa medicinska egenskaper, även om läkemalva (Althaea officinalis) som numera inte anses tillhöra samma släkte oftare använts för detta ändamål. Arten har klart mindre blommor än stockrosen, och används inte heller som prydnadsväxt.

Andra arter i samma familj
Träd och buskar i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page