© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Trådklöver

Trifolium dubium

  • Familj: Ärtväxter – Fabaceae (Leguminosae)
  • Växtform: 1-årig ört.
  • Höjd: 5–20 cm. Stjälken liggande-uppåtstigande, tunn, gleshårig.
  • Blomma: Kronan zygomorf, ljusgul, senare brunskiftande, 3-4 mm lång, sambladig vid basen, fjärilslik (5 kronblad, varav överst ett segel, vingar på sidorna och nedtill en köl formad av 2 kronblad); seglet utan veck, vingarna ligger mot kölen. Fodret 5-flikigt. 10 ståndare. Pistillen uppbyggd av 1 fruktblad, 1 märke. Blomställningen en rätt gles, nästan klotformad klase bestående av 3-15 blommor, långt skaft.
  • Blad: Strödda, med skaft och stipler. Bladskivan har 3 småblad; småbladen omvänt äggrunda, det mellersta har skaft. Stiplerna äggrunda med bred bas, långt hopvuxna med skaftet, ungefär lika långa som bladskaftet.
  • Frukt: Balja som inte öppnas, hålls innanför fodret.
  • Växtplats: Hamnar, skräpmark, gräsmattor.
  • Blomning: Juni-juli.

Klöversläktet med sina nästan 300 arter är ärtväxternas största släkte. De flesta härstammar från sådana områden på norra halvklotet som har milt klimat, men många ettåriga arter hör hemma i en subtropisk miljö. Trådklövern är vanlig på gräsmattor och gårdar i södra Skandinavien. Till Finland har den kommit åtminstone i segelfartygens ballast, med de tyska truppernas transporter och i jorden kring importerade plantors rötter. För det mesta har den inte lyckats etablera sig, med undantag för Åland. Vårt klimat verkar helt enkelt vara för hårt i inlandet, eftersom man kunde tänka sig att trådklövern med sin liggande stjälk och ringa höjd kunde klara sig bra på vårdade gräsmattor och annanstans där människan påverkat miljön.

Jordklöver (T. campestre) är även den en liten klöverart med gula blommor, och den påminner mycket om trådklöver. Jordklöverns blomställning är ändå större, med 10-30 blommor, kronan är mörkare och seglet klart veckat. Gullklöver och trådklöver kan skiljas åt på basis av storleken; trots sin lilla storlek har trådklöverns blad större stipler. Dessutom har trådklöverns yttersta småblad skaft, medan skaft saknas hos gullklöver.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page