© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Trampgräs

Polygonum aviculare

  • Familj: Slideväxter – Polygonaceae
  • Höjd: Uppstigande eller upprätta förgreningar under 40 cm långa.
  • Blomma: Radiärsymmetrisk, ca 3,5–4 mm lång. Hylle bestående av 5 eller 6, högst till en tredjedel sammanväxta flikar som är tydligt överlappande och har rosa eller vita kanter. Pistill uppbyggd av 3 sammanväxta blad. 3 fria stift. 5–8 ståndare.
  • Bladen: Kala, kortskaftade. Huvudstammens och förgreningarnas blad av olika storlek. Bladskiva helbräddad, smalt elliptisk – smalt omvänt äggrund med rund eller avsmalnande spets. Stipler sammanväxta till en stjälkomfattande slida som är hinnaktig, flikad och silverglänsande. Bladen strödda.
  • Frukten: Mörkbrun, konisk, trekantig nöt med små glandler. Alla sidor lika breda. Kortare än hyllet.
  • Växtplats: Åkrar, gårdar, vägkanter och havsstränder.
  • Blomningstid: Juli–september.

Trampgräset är en ettårig, mångformig växt som trivs på öppna växtplatser. Man urskiljer tre underarter i Finland vilka trivs i olika omständigheter. Havstrandsvarieteten (var. crassifolium) är ursprunglig i Finland och trivs på grus och sandstränder. Man kan skilja den från nominatformen (var. aviculare) bl.a. på de brett äggrunda något köttiga bladen som har rund spets. Trampgräset tål nedtrampning då den kan utveckla ny vävnad för att ersätta förstörd. Fröna kräver ljus för att gro vilket gör att växtplatserna är koncentrerade till öppna ställen. Med hjälp av fröbanken kan den överleva många år på ett ställe och är därför ett svårt utrotat ogräs. I Ryssland används arten som läkeört.

Trampgräset kan skiljas från den närstående bägartrampörten (Polygonum arenastrum) på några detaljer. Den mindre bägartrampörten har kortare ledstycken, mindre blad med kortare bladskaft och mindre, mer sambladiga blommor än trampgräset. Frukterna är också olika. Hos bägartrampörten är en av fruktens sidor smalare än de övriga. Dessa skillnader torde bero på olika kromosomuppsättningar. Trampgräset har ett steg högre polyploidi.

Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page