© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Tranbär

Vaccinium oxycoccos

  • Familj: Ljungväxter – Ericaceae
  • Höjd: Ca. 5 cm, längs marken slingrande skott 10–80 cm långa.
  • Blomma: Radiärsymmetrisk, 4–5-talig. Krona röd-ljusröd, hjullik, 4–5-flikig, flikarna bakåtvända. 4 eller 8 ståndare och sambladig pistill. Långskaftade blommor parvis eller i grupper i toppen av förgreningarna.
  • Bladen: Vintergröna, små (5–8 mm). Bladskiva oval-äggrund, läderartad med nedböjd kant och ljus undersida. Bladen strödda.
  • Frukten: Runt mörkrött bär, 6–8 mm bred.
  • Växtplats: Karga fattigkärr, tallmossar och skogskärr och myrbården vid sjöar och tjärnar.
  • Blomningstid: Juni–juli.

Ljungväxternas familj är ganska stor och de flesta är risväxter, många är myr- eller fjällväxter. Lingonsläktet (Vaccinium) omfattar ca. 200 arter. De är utbredda över stora delar av norra halvklotet och utbredningen sträcker sig till tropikernas bergssluttningar. I släktet finns även buskar och träd.

Tranbäret är en av myrarnas viktigaste nyttoväxter. De bästa tranbärsmyrarna är starr- och lågstarrmossar, där hektarskördarna kan bli uppemot ett halvt ton. De tjockskaliga och syrliga bären mognar först sent på hösten. Man kan göra saft, sylt och likör av bären. De lämpar sig också mycket bra att göra gelé av eftersom de är så pektinrika. Tranbärssaft har rentav använt för medicinska ändamål; bl.a. mot inflammationssjukdomar, feber och magsurhet.

Dvärgtranbäret (V. microcarpum) är nästan lika vanlig men betydligt mindre än tranbäret. Också bären är mindre och därför växten är inte lika populär än tranbäret. Tranbäret har vanligt 2-4 blommor på finhåriga skaft. Dvärgtranbäret har vanligt bara en blomma i kala skaft.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page