© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Trolldruva

Actaea spicata

  • Familj: Ranunkelväxter – Ranunculaceae
  • Höjd: 30–70 cm. Stjälk med vinklade leder.
  • Blomma: Vanligen radiärsymmetrisk, diameter ca. 1 cm. Vit 0–4-bladig krona med blad vars bas är smal. Foder 3–5-bladigt, bladen har vass spets. Krona och foder tidigt avfallande och kortare än ståndarna. 15–20 ståndare. Pistill uppbyggd av ett fruktblad, har ett stift. Bloställning on tät klase (sällan två).
  • Bladen: Stora (t.o.m. 40 cm breda), vanligen 3 ggr. parbladiga eller fingrade. Småblad ovala-äggrunda, nästan kala och stortandade i kanten. Uddbladets bas vanligen hjärtlik eller tvär, mittflik något längre än sidoflikar och uddtanden något större än kantens tänder. Bladen strödda.
  • Frukten: Svart mångfröigt bär, 12–14 mm bred.
  • Växtplats: Relativt torra lundar.
  • Blomningstid: Juni.

Trollbäret är en perenn art som trivs i skuggiga delar av lundar. Alla delar av växten är giftiga. Actaea-släktets frukt är ett bär med många frön. De flesta andra av ranunkelväxterna har torra frukter.

Trollbärets blomställningar har i allmänhet 10–12 blommor som luktar unket. Blomställningen är en klase. Arten har en tjock och lång jordstam. Man känner arten som Kristoffer-örten i Mellaneuropa, efter Den Helige Kristoffer, som var det helgon som ansågs skydda mot pesten. Man trodde att växten innehöll ämnen som förhindrade pestutbrott. Man har använt arten på många andra sätt inom naturmedicinen, bl. a. för att effektivt behandla utslag och astma. Arten har många folkliga namn på grund av sin giftighet.

Man påträffar en annan Actaea-art i Finland, röda trolldruvan (A. erythrocarpa) som skiljs från trolldruvan på att den har annorlunda blad (ljusare och 4-5 ggr flikande) och röda bär.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj
Träd och buskar i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page