© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Ulltistel

Onopordum acanthium

  • Familj: Korgblommiga växter – Asteraceae (Compositae)
  • Växtform: 2-årig ört.
  • Höjd: 50-200 cm. Stjälken har många och kraftiga taggar, mycket brett vingkantad, sträv, genomgående tätt ljushårig.
  • Blomma: Blommorna bildar 4-7 cm breda blomliknande blomkorgar, skyddade av holkfjäll. Blomkorgen saknar kantblommor; diskblommorna ljust purpurröda, rörformade. 5 ståndare. Pistillen har 1 stift, 2 märken. Holken nästan klotrund, holkfjällen smalt äggformiga, hårda, med vass spets, håriga. Blomkorgarna enskilt eller i små grupper i toppen på stjälkarna.
  • Blad: Strödda, utan skaft, nedlöpande. Bladskivan äggrund-brett lansettlik, stortandad-flikig, taggig, filthårig. .
  • Frukt: Mörkgrå, svartprickig 4-5 mm lång nöt, med 7-9 mm långa rödskiftande hår i spetsen.
  • Växtplats: Gårdar, jordhögar, vägrenar, skräpmark, soptippar, hamnar och ballastplatser. Även prydnadsväxt.
  • Blomning: Juli-september.

Ulltisteln är en av Nordens största örter och dess taggar hör till de kraftigaste. Storleken, den tätt vithåriga stjälken och de purpurröda blomkorgarna gör dessutom växten till en av de vackraste tistlarna. Trots storleken lever den bara i två år: bladrosetten som gror på hösten och den stadiga pålroten som fungerar som näringsförråd växer till sig under det första året, och under det andra utvecklas det blommande luftskottet. Arten har spridit sig över Europa som odlingsföljeslagare och håller sig till bebodda områden, där den trivs särskilt väl på näringsrika och soliga platser. Den föredrar ett medelhavsklimat präglat av torra somrar och är en problematisk främmande art på områden med tempererat klimat. I Finland torde det kalla klimatet ha hindrat den från att etablera sig, fast växten redan är bofast i Sverige. Som inkomling och i vissa fall förvildad prydnadsväxt kan den ändå påträffas här och där, främst i landets södra delar, på bebodda områden i Egentliga Finland, Nyland och Satakunda.

Ulltisteln är Skottlands nationalblomma. Enligt legenden skulle de skandinaviska normanderna ha varit i färd med att ta sig iland och smyga sig på skottarna under natten, då en krigare oturligt nog trampade på en ulltistels bladrosett. Han skrek till och skottarna varnades, varefter de av tacksamhet utsåg ulltisteln till sin nationalblomma. Den spännande berättelsen kan visserligen ha någon anknytning till verkliga händelser, men man tror ändå att ulltisteln inte ännu hade nått Skottland på medeltiden. Dess många vassa taggar gjorde den ändå till en lämplig kandidat för berättelsens huvudroll.

Andra arter i samma familj

Follow us!Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page