© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vårfingerört

Potentilla crantzii

  • Familj: Rosväxter – Rosaceae
  • Höjd: 5–30 cm.
  • Blomma: Ganska stor (15-20 mm), radiärsymmetrisk, 5-talig. Kronblad klargula ofta med en orange fläck vid basen, längre än foderbladen och med urnupna spetsar. Foderbladens spets vass. Ytterst ett ytterfoder. Minst 10 fria pistiller och 20 ståndare. Blombotten hårig. Blomställningen en gles kvast med 3–10 blommor.
  • Bladen: Lågblad vanligen 5-fingrade och långskaftade. Mellanblad 3- eller 5-fingrade, kortskaftade eller oskaftade. Småbladen omvänt äggrunda, i spetsen sågade och håriga på båda sidor. Breda stipler. Bladen strödda.
  • Frukten: Oval nöt.
  • Växtplats: I Södra Finland på torrängar, hällar, renar. I Lappland på strandbrinkar, torrängar, fjällängar, näringsrika fjällhedar och klipphyllor.
  • Blomningstid: April-augusti.

Fingerörtväxterna (Potentilla) är vanligen örter, ibland vid basen förvedade halvris eller buskar. Släktet omfattar nästan 400 arter. De hittas i alla världsdelar, men mest i norra halvklotets tempererade områden. Släktet är bland de primitivaste i rosfamiljen i vissa egenskaper medan i fråga om andra är det långt specialiserat. De äldre typer som förekom under tertiärperioden var troligen vedstammade (t.ex. buskfingerörterna). En del fingerörter påminnner om smultronen (Fragaria).

Vårfingerörten har en tvådelad utbredning, vanlig i landets norra och södra delar men saknas i de mellersta. Den är mångårig. Arten trivs på sura ofta torvrika ställen men också på rika ängar, soliga hällmarksängar och i gläntor i skogen. Den är vanligast i Lappland på öppen mark.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj
Träd och buskar i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page