0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Bivråk

Pernis apivorus

  • Familj: Hökartade rovfåglar – Accipitridae
  • Allmänna kännetecken: En rovfågel som liknar ormvråken. Har längre stjärt och vingar, huvudet skjuter längre fram i flygsiluetten. I glidflykt mer nedåtböjda vingar.
  • Storlek: Längd 52-59 cm, vingbredd 110-132 cm, vikt 0,51-1,16 kg.
  • Bo: Risbo på i medeltal 10 m höjd. Prytt med färska blad (vanligtvis mer än andra rovfåglars bon).
  • Häckning: Lägger 2-3 ägg i slutet av maj. Båda könen ruvar. Ruvningstid 32-36 dygn. Ungarna flygga efter 40 dygn.
  • Utbredning: Häckningsfågel ända upp till Skogslapplandsgränsen, med tyngdpunkten i söder. Föredrar blandskog. Populationen i Finland har beräknats till 1.500 par.
  • Flyttning: Övervintrar i tropiska Afrika. Höstflyttningen börjar i slutet av juli och slutar redan i oktober. Vårflyttning i maj-juni.
  • Föda: Huvudföda humlor och getingar. Vid brist på insekter (på våren) äter den också fågelägg och -ungar. Hämtar getingars och humlors vaxkakor till ungarna i boet.
  • Läten: Tystare än andra stora rovfåglar. Vanligaste lätet ett ljust tjutande skrik.

Bivråken är en rovfågel i samma storlek som ormvråken men den har längre vingar och stjärt. Då bivråken flyger skjuter huvudet framåt på ett sätt som liknar gökens. Vid glidflykt är vingarna böjda i en grund båge nedåt utan vinkling vid handbasen (jfr. ormvråk). Bivråken har många färgformer. Endel individer är bruna som ormvråkar och andra är ljusa som fiskgjusar. Också färgen på undervingen varierar, men oftast är vingens bakkant mörk och på armpennorna finns en tvärrand bestående av två-tre prickar. Goda igenkänningstecken är formen och habitus (det allmänna utseendet som man kan lära sig bestämma genom att öva tillräckligt) och stjärtens teckning sedd på närmare håll: längst ut på stjärten finns en bred mörk rand och i stjärtroten två mörka band nära varandra. Tarserna är gula, näbben svart och vaxhuden på ovansidan mörkbrun och undertill gul. Bivråkens fjädrar närmast munnen är fjällaktiga (en anpassning till födoinsekternas stick). Bivråkens iris är gul hos adulta och gråaktig hos ungfåglar.

Under häckningen är bivråken skygg och boet är svårt att hitta. Bivråkspopulationen hos oss har minskat en längre tid.

Andra arter i samma familj

Follow us!Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page