0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Bläsand

Mareca penelope

  • Familj: Egentliga andfåglar – Anatidae
  • Allmänna kännetecken: Medelstor, korthalsad and med runt huvud. Hane i praktdräkt har rödbrunt huvud och hals, hjässans framdel gräddgul. En vit fläck som syns i flykten. Honans buk varmt brun.
  • Storlek: Längd 42-50 cm, vingbredd 75-87 cm, vikt 600-850 g.
  • Bo: Vanligtvis i skogen under buske, i snår, gömt i växtligheten. Fodrat med fjädrar och dun.
  • Häckning: Lägger 7-9(-13) ägg i aprilmaj. Endast honan ruvar, ruvningstid 22-23 dygn. Ungarna lär sig flyga som 6 veckor gamla. Ungarna borymmare söker själv föda som mycket små men ungkullen håller sig nära honan.
  • Utbredning: Häckar i närheten av vattnet i hela Finland. Finlands häckningsbestånd beräknat till 50.000-70.000 par.
  • Flyttning: Natt- och dagflyttare. Höstflyttningen i augusti-oktober, återkomst i mars-maj. Övervintrar i Västeuropa, endel individer också i Finland.
  • Föda: Betar under sommaren som gäss. Under andra tider vattenväxter, djurföda endast sparsamt.
  • Läten: Hanens vårrop en vissling som liknar ett piskrapp “vii-u(rr)”. Honans flyktljud ett skorrande “kar-kar…”.

Bläsanden är en medelstor and med smal, kort hals, runt huvud och hög panna. Näbben är kort, till färgen ljusblågrå och med svart spets. Hane i praktdräkt (från oktober-november till slutet av juni) är rätt grann. Huvudet och halsen är rödbruna och pannskölden som når högt upp på hjässan är gräddgul. Runt ögat finns grönt metallskimmer, strupen är svart och bröstet är ljust rosa. Mitt på kroppen finns ett fint grått mönster och buken är vit. Undre stjärttäckare är svarta, vingspegelns framdel grönskimrande och bakdelen svart.

Bläsandshanen fäller sin praktdräkt under ruggningen i juni och får under juli-oktober en honliknande eklipsdräkt, men känns fortfarande igen på den rent vita, ovala vingfläcken. Honfärgad bläsand (adult hona och ungfågel) är enhetligt rödbrun, men individuella och årstida variationer är förvånansvärt vanliga. De bästa kännetecknen är formen, avsaknaden av ögonbrynsstreck och den renvita buken, som bryter tvärt mot resten av dräkten. Den honfärgade bläsanden har ofta en renvit vingfläck som är mindre än hos hanen eller saknar den helt. Bläsandens tarser är blygrå och iris är brun.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page