© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Blåhallon

Rubus caesius

  • Familj: Rosväxter – Rosaceae
  • Växtform och höjd: Buske, 0,5–2 m.
  • Blomma: Ganska stor, rardiärsymmetrisk, vanligen 5-talig. Kronblad ca. 10 mm långa, vita. Foderflikar håriga och med lång och vass spets. Många ståndare och pistiller. Blommorna i klase.
  • Bladen: Vanligen 3-fingrade, uddbladet skaftat, sidobladen osymmetriska. Småbladen något håriga på båda sidor, sågade och med vass spets. Skaftade blad strödda.
  • Frukten: Blåsvart, blådaggig, sammansatt stenfrukt.
  • Växtplats: Skogsbryn, steniga lundar, strandlundar och strandsnår, lövängar.
  • Blomningstid: Juni–september.

Blåhallonet är en två-årig växt på samma sätt som hallonet. Dess skott är böjda och förgrenade. Den förökar sig effektivt med hjälp av underjordiska rotskott. På Åland påträffas även hallonbjörnbäret (R. pruniosus) inom blåhallonets utbredningsområde. Blåhallonet korsar sig med hallonet och hybriden blir mera upprätt än blåhallonet samt har flera taggar. Arten korsar sig emellanåt också med stenbäret. Resultatet blir en växt som ser ut som en ört med stora breda blad och som är svagt taggig.

Blåhallonet hör till hallonsläktet (Rubus) som är stort och mångformigt och som har spritt sig över hela jorden. Många arter korsar sig varför släktet är taxonomiskt svårt. Arterna är örter eller buskar. Skotten kan vara slingrande eller uppstigande och de är ofta taggiga. Bladen är vanligen sammansatta eller flikiga. Frukten är en samling stenfrukter. Släktet innehåller flera viktiga bärväxter och många av dem odlas.

Blåhallonets bär är ätbara men de är inte lika goda som hallonets.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj
Blomväxter i samma familj

Follow us!Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page